0

Д опълнителни полети до 4 страни ще бъдат пуснати за празниците. Това обявиха от националния авиопревозвач „България Еър“. Увеличават се полетите между София, Амстердам, Лондон, Москва и Берлин.

На 17 и 22 декември, както и на 7 и 8 януари, “България Еър” ще има допълнителни места по маршрута София-Амстердам-София, на 21 и 23 декември, както и на 4 и 6 януари, ще се изпълнят допълнителни полети по линията София-Лондон-София, а на 30 и 31 декември, както и на 1, 8 и 9 януари, “България Еър” ще има допълнителни честоти между София и Москва. Ще има нови полети и между София и Берлин, които са планирани за 18 декември и 8 януари.

Хиляди пътници ще имат възможност да се възползват от допълнителните места и да планират пътуването си, така че да посетят желаната от тях дестинация или да се върнат в България, където да празнуват с близките и роднините си, коментира Асен Дръндев, търговски и маркетинг мениджър в "България Еър".

Причината, която налага пускане на още полети, е засилен интерес сред пасажерите за пътувания по тези линии. С бавни и плахи стъпки авиационната индустрия, която е сред най-тежко засегнатите от пандемията от Covid-19, се възстановява. За тази година през декември ние отчитаме ръст от 15% повече полети спрямо същия период от предходната година. Ако новият вариант на вируса Омикрон не навлезе толкова силно и няма затваряния и забрана на полети, ние очакваме до 35% ръст спрямо януари миналата година, заяви Дръндев.

От авиопревозвача обявиха още, че сигурността и здравето на пътниците са от първостепенно значение и заради това преди всеки полет се извършва цялостна дезинфекция на всички повърхности и седалки в пасажерския салон и кабината с препарати, които са ефективни 24 часа. Въздухът в самолетите се обновява постоянно през двигателите, като всички самолети са оборудвани и със специални въздушни HEPA филтри, които елиминират до 99,998% от всички бактерии и вируси. В санитарните помещения на борда са подсигурени топла вода, сапуни и дезинфектанти. В интерес на здравето на пътниците ни въведохме правило за задължително носене на предпазни маски от всички по време на полет.

Междувременно от летището в Бургас отчетоха 125% ръст на пътниците за тази година спрямо миналата, съобщава БНР. Най-много пътници е имало от Полша, Чехия, Германия, Русия и Великобритания.