0

П ървият полет от София за Скопие ще се осъществи на 11 февруари, съобщава БТВ.

Първият полет от София за Скопие ще се осъществи на 11 февруари, съобщава БТВ.

На борда ще бъде българска делегация, водена от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев. В западната ни съседка ще има съвместна среща, на която ще се обсъди създаването на авиокомпания за линията Скопие – София.  Македонският министър на транспорта и съобщенията Благой Бочварски очаква тази авиокомпания да свърже двете столици и да започне да работи редовно от началото на март. „На 10 февруари в София ще имам работна среща с министър Събев, заедно с нашите екипи от Комисията по транспорт и инфраструктура, а на следващия ден на 11 февруари ще се реализира първият полет София – Скопие, където министърът, с български туроператори, ще пристигне в Скопие. На съвместната среща тук с нас, включително и с нашите туроператори, ще обсъдим създаването на тази линия като редовна, която ще предостави нови предимства и най-добрите решения за нашите граждани“, обясни Бочварски.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи каза на брифинг с македонски журналисти, че следващата седмица делегация, водена от него, ще бъде в София, за да обсъдят с българските власти политическия пакет от въпроси, познат като „4+1“.

Той коментира и вчерашното съвместно честване на Гоце Делчев, като обясни че комисията по исторически въпроси има споразумение за съвместно почитане  пет исторически личности, включително Св. Кирил и Методий и Климент Охридски. „Мисля, че подобни политически жестове могат само да помогнат в околната среда, защото различията не винаги трябва да се разглеждат като негативни за отношенията между двете страни, защото в крайна сметка историята е такава, че се допуска мултиперспектива, така че понякога се предпочита в интерпретации на различни „исторически събития“, добави Османи.

Без да обявява срокове, Османи за пореден път потвърди, че българите ще бъдат включени в Конституцията. „Това е искане на гражданите на Северна Македония, които имат българска етническа принадлежност, така че всеки гражданин на РСМ да има право да отправя свои искания пред държавата и държавата да реагира на това“, каза Буяр Османи.