0

П резидентът на България Румен Радев разговаря повече от час с около 100 български емигранти в Испания снощи в Посолството ни в Мадрид. Преди това той бе посрещнат на официална среща от испанския крал Фелипе Шести и кралица Летисия, после от премиера Педро Санчес, шефката на Конгреса на депутатите Меричел Батет и участва в бизнес форум на стартъп-компании. 

Това е първо президентско посещение в Испания от 23 години, а преди две премиерът Бойко Борисов участва в среща на страните от ЕС и НАТО в Мадрид, припомнят паметливи. 

Радев, който води делегация от около 40 бизнесмени, заедно със съпругата си Деси, вицето Йотова, външната министърка Генчовска и посланик Андреев, заяви че има голям потенциал и интерес за двустранно сътрудничество и търговия. Перспективи имало в туризма, селското стопанство, биотехнологиите, химическата индустрия, високите технологии, съвместно създаване и внедряване на отбранителна техника и зелена икономика. България ще доставя зърнени храни на Испания и ще помага за внос на такива от Украйна. Очаквало се и български инвестиции в Испания.   

Президентът благодари на българските емигранти, около 200 000 в Испания, че са създали отличен национален имидж на Иберийския полуостров: “Вие сте причината да съм тук. Вашият личен успех в Испания през годините е огромен успех за България, спечели испанското доверие към нашата нация благодарение на вашия труд, талант, упоритост и прекрасно интегриране. 

Даниел Касас

Поканата и срещите ни на най-високо ниво - с крал Фелипе и с мин.-председателя Санчес, го показаха и са признание за високите амбиции и на двете страни да засилим сътрудничеството във всички области, да има инвестиции. Обсъдихме важни въпроси.“  

В Испания има регистрирани 52 български неделни училища и още толкова асоциации -  доказателство за поддържане на духовността и връзката с България.

Петя Цанева от Асоциация “Балкан“ и представител на няколко неделни български училища връчи на Радев папка с техни учебни постижения, идеи и нужди, поиска да се премахне ДДС на учебници и книги, да има повече финансови средства за образование (страната ни е най-нисък бюджет в Европейския съюз по това), да се създаде Български Културен Институт на името на Иван Вазов в Мадрид. Президентът обеща да съдейства, също и за построяване на Българска църква. 
Мартин Петров също предложи стратегия за развитие на футбола ни. Културни формации от Марбея и Памплона поставиха свои въпроси, имаше критики от хора към настоящото управление.

Днес Румен Радев отива в правителствената армейска база и летище в Торехон де Ардос, ще направи полет на изтребител “Юрофайтър“, после има срещи в американската военна база, както и с президента на Реал Мадрид Флорентино Перес.