0

„Ако искаме този парламент да е траен и полезен, приоритетна задача трябва да бъде демонтажа на прокурорския чадър над корупция и злоупотребите. Надявам се всички демократи да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако този парламент не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок то скоро миналото ще потърси реванш“. Това заяви президентът Румен Радев в словото си пред депутатите от 47-ото Народно събрание в първия им работен ден.

По думите му трябва да се продължи демонтаж на отхвърления от народа управленски модел. „Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Обществото очаква актуализация на избирателните списъци преди броя им да надхвърли населението“, каза Радев.

Той бе аплодиран от депутатите преди да започне своето изявление. От своя страна Радев заяви, че за него било чест да е сред тях. По думите му надеждите към новия парламенти били големи.

Президентът припомни, че това е трети парламент за тази година. „Обществото каза не на превзетата държава и на авторитаризма. Време е за национален консенсус. Време е да върнем свободата и справедливостта. Нужен ни е политически консенсус“, заяви Радев. По думите му от това зависела съдбата на политическата система. Той поздрави партиите за предварително проведените консултации за кабинет. Радев подчерта, че у нас протичат дълбоки процеси за възстановяване на демокрацията, а сегашните депутати са призвани да върнат демокрацията, която била отменена през изминалите години. Президентът призова да се разгледа бюджета за 2022 предложен от служебния кабинет, както и призова за единна външна политика и защита на националния интерес. „Президентската институция е отворена за диалог. От вас зависи, от този парламент, да затвори епохата на прехода“, завърши Радев.