0

П резидентът Румен Радев връчи мандата на "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство. 

"Върху Вас и партиите в коалицията пада отговорността да се справите с корупцията и беззаконието, с неравенствата и несправедливостта, която те пораждат. Като министър вие се уверихте колко силна е дълбоката държава. Ваш основен ресурс е подкрепата хора. Ако не направите решителни промени в прокуратурата, няма да спечелите тази битка. Законността е най-важната битка, от която зависят всички останали. Вярвам, че вие ще намерите сили да го направите. Гласът от площада и гласът от урните искат да направите това и да не го разочаровате", обърне се Радев към Кирил Петков, издигнат за министър-председател.

"За мен е чест да поема тази папка от Вас. Вие започнахте промяната на площада, преди месеци, сега е време заедно да свършим работата докрай. Време е след 32 години българският народ да почувства, че управниците се грижат за него. Искам да ви уверя, че ще вкараме всичките си усилия тези обещания да станат реалност", каза кандидат-премиерът.

Минути след получаването на папката с мандата Петков го върна на държавния глава вече изпълнен. И изрази надежда още в понеделник страната ни да има редовно правителство.

След разговора с президента Петков заяви: „Няма да има нито един лев, изхарчен по грешен начин. Ако някой си позволи подобно нещо, ще се постараем да го заловим. Ще търсим отговорност за всяка стъпка встрани. Няма да губим нито минута. Знаем, че проблемите са много остри и са във всички сфери. Едно от най-важните неща сега е да овладеем цената на тока. Втората стъпка е овладяване на COVID кризата с дългосрочна перспектива. Не може всеки щам да предизвиква нова вълна и ние да затваряме икономиката. Ще информираме българските граждани за важността от ваксинацията".