0

Р умен Радев определи разпита на премиера Кирил Петков в Прокуратурата като „институционално изнудване”. Президентът очаква лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад министър-председателя.  

„Аз ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента”, добави държавният глава.

Президентът посочи, че е удовлетворен от факта, че Конституционният съд „решително” е потвърдил внесеното от Янаки Стоилов искане към ВСС относно главния прокурор.

„В същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане като недопустимо. Остава въпросът дали това мнозинство във ВСС е пригодно в морално  и професионално  качество. Песимист съм в този състав ВСС да вземе рационално решение”, добави той.

По думите на държавния глава правителството работи в една „изключително трудна ситуация” - каскада от кризи и тежко наследство. Рано било за оценка към кабинета.

„Илюзия е да мислим, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време. Грешките и разочарованията са неизбежни”, добави Радев. Той обясни, че между Президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество.