0

И ма информация, че ще има закъснения на доставките на първите осем изтребителя F-16 Block 70 и то не малко. Това е тревожно за нашите въоръжени сили. То не само поставя пред изпитание личния състав, но и поставя рискове България да загуби въздушен суверенитет, да загуби възможността сама да охранява въздушното си пространство, което е и въздушно пространство на НАТО. Това заяви президентът Румен Радев.

„Защо ще закъснеят може да попитате Борисов и неговото правителство. При какви условия са сключвали договора и клаузи“, посочи Радев.

"Кризата с Украйна създава заплаха за цяла Европа. Това е криза с глобални измерения. България е част от усилия за намаляване на напрежението. Трябва да се избегне военно решение", подчерта президентът.

По думите му на КСНС трябва да се подчертае, че е заплаха неглижирането на проблемите в армията.

Той бе категоричен, че ангажиментите на държавата към армията трябва да бъдат постоянни, а не еднократно закупуване на техника.

По-късно от ГЕРБ му отговориха. „За разлика от Румен Радев, ще говорим с факти. Договорът, който беше сключен между правителствата на България и САЩ има много ясни срокове за доставка. Те са: две машини през втората половина на 2023 г. Другите – през лятото на 2024 г.“, отбеляза депутатът Христо Гаджев. 

Той отбеляза, че през лятото на 2021 г. служебното правителство на Румен Радев е било информирано за забавяне на процедурата за доставка поради промяна на технологиите в самите самолети.

„Служебното правителство от октомври досега се провали в изграждането на инфраструктурата. Докато не е готова съпътстващата инфраструктура на Граф Игнатиево, няма как да приемем самолетите. В момента правителството прехвърля от бюджета неусвоени пари от 2021 г. към 2022 г., за да наваксат провала на служебното правителство“, коментира депутатът.

По думите му в случай на забавяне по доставката, българското правителство може да поиска от американската страна да подпомогне по изпълнение на Air policing. Той обясни, че така САЩ ще поемат отговорността по забавянето.