0

П резидентът Румен Радев посрещна албанският си колега Илир Мета пред Паметника на Незнайния воин с официална гвардейска церемония. Мета ще бъде на двудневна официална визита у нас. Двамата ще обсъдят отношения между България и Албания, регионалното партньорство в Югоизточна Европа, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

"България и Албания не са просто съюзници, а приятели. Нашите страни споделят обща визия за бъдещето на нашия регион", каза Румен Радев. Той съобщи, че вече има  пряка въздушна връзка между Тирана и София. "Това е много добра новина за бизнеса, за всички студенти, а техният брой расте. България и Албания ще работят и за това да се изградят възможно най-бързо културно-информационни центрове както в Тирана, така и в София. Това ще даде възможност за ползотворно сътрудничество в областта на културата и образованието, заяви българският президент. 

Румен Радев и Илир Мета обсъдиха теми от дневния ред на двустранните отношения, регионалното партньорство в Югоизточна Европа, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Сред обсъдените теми бе и войната между Русия и Украйна и нейното отражение върху Европа. По думите му днешната визита е продължение на важния диалог на най-високо политическо ниво между двете страни, който е солидна основа за развитие на отношенията във всички области от взаимен интерес.