0

З а две седмици се преустановяват плановия прием и плановите операции в болниците на Благоевградска област, разпореди се директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

За две седмици се преустановяват плановия прием и плановите операции в болниците на Благоевградска област, разпореди се директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Новорегистрираните  случаи с COVID-19  към 12.01.2022 г. са общо 507. Забраната важи от 13 до 26 януари 2022 г.  Изключение се прави за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на онкоболни, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, както и дейностите по рехабилитация и психиатрична помощ.

До 26 януари се забраняват и посещенията на външни лица и свижданията в болничните заведения в областта, с изключение на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася до контролните органи при осъществяване на тяхната дейност. Извън обсега на заповедта е хирургично отделение на МБАЛ – Благоевград, в което се извършват онкологични операции. През тази и другата седмица се поемат спешните хирургични и паралелно с това има и ковиден сектор, допълни в заповедта си д-р Калоянов.

„Днес беше извършена тежка онкологична операция на пациентка по съвременна методика. Двете крила на хирургично отделение са в интензивен режим. Всички 14 легла в ковидния сектор са заети. Много успешно е лечението с регенерон – препарат с моноклонални антитела, който изписваме на високорискови пациенти, които не са зависими от кислород. От началото на пандемията от Ковид-19 досега нямаме случай на постъпил за лечение ваксиниран пациент”, каза пред журналисти завеждащият хирургично отделение към благоевградската МБАЛ д-р Димитър Димитров.