0

С лужители на Регионалната здравна инспекция влязоха на проверка в Народното събрание. Здравните власти проверяват дали народните представители спазват противоепидемичните мерки. Глобени са 21 народни представители без маски в парламента. Без маски на работа са били всички депутати от ПГ на "Възраждане", 5-има от ПГ на ГЕРБ, 2-ма от ПГ на "Има такъв народ" и 1 от ПГ на "Демократична България". На всички тях са изпратени покани да се явят в СРЗИ за връчване на актове за административно нарушение. Предвидените глоби за физически лица са от 300лв. до 1 000 лв., посочват от СРЗИ.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, от чиято парламентарна група всички депутати бяха хванати в нарушение на противоепидемичните мерки, заяви по-късно пред журналисти, че ще обжалват, ако бъдат глобени, че са без маски.

Припомняме, че в парламента гласуваха, да се влиза само със зелен сертификат и беше поставена и лаборатория за правене на бързи тестове пред входа. В нея всеки, който не може да представи зелен сертификат има възможност да се тества непосредствено преди влизане в сградата. Осигурени са и устройства за проверка на валидността на издадените сертификати или направените тестове.

Обаче още от въвеждането му парламентарната група на "Възраждане" влиза в парламента без да представя зелен сертификат. Оказа се, че въпреки  правилото депутатите не могат да бъдат спирани от представители на НСО при отказ да покажат сертификат или откажат да се тестват. Показването на зелен сертификат за народните представители е акт на съпричастност с българските избиратели и правилата, които важат за всички. При решение на депутатите да не показват зеления си сертификат, това ще е на тяхна отговорност, уточняват от пресцентъра на институцията.