0

В ицепремиерът по климатични политики и екоминистър Борислав Сандов е провел среща с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщават от ведомството.

Вицепремиерът по климатични политики и екоминистър Борислав Сандов е провел среща с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщават от ведомството.

Посланик Мустафа е отправила поздравление към Сандов за назначаването му като вицепремиер по климатични политики. Двамата се съгласили с важността от извеждането на политиката по климата високо в дневния ред на правителството, с оглед на спешната нужда да бъде адресиран този проблем и необходимостта от добра координация между всички институции.

На свой ред Сандов представил приоритетите си и посочил, че е силно мотивиран да работи за убеждаването на институциите, бизнеса и гражданското общество в необходимостта от предприемане на спешни мерки за предотвратяване изменението на климата. Един от начините е именно чрез сътрудничество с държави с високо развити технологии и ноу-хау в областта на зелената енергия. От МОСВ изтъкват, че климатичните промени са неоспорим факт и последиците от тях оказват въздействие както върху различните сектори на икономиката, така и върху здравето на хората, биоразнообразието и екосистемите.  В това отношение партньорството със САЩ е от ключово значение като страна лидер в областта на зелената енергия. И двете страни потвърдиха, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори, обединени от общи ценности, интереси и споделена визия за устойчиво развитие.