0

В полунощ отпадна мораториумът върху цените на тока, парното и водата за бита. Очаква се днес Комисията за енергийно и водно регулиране да обяви новата цена на парното и тока за април. Увеличение се очаква и на цената на водата. Правителството отчита, че той е изпълнил целта си -  цените на битовите потребители не са се покачили, а за бизнеса са отпуснати сериозни компенсации, предаде БНТ.

Притеснението на кабинета е свързано с цените на газа. Премиерът Кирил Петков смята, че Европа трябва да се обедини и да реши каква ще бъде цената на газа в Съюза. В същото време обаче президентът очаква от правителството да вземе мерки за всички кризи.

„Доставките на газ на България от Русия за април са гарантирани, тъй като страната ни е платила количествата авансово в долари, както е по договор”, обясни източник от правителството. Междувременно е удължен периодът за изземване на природен газ от хранилището в Чирен, за да бъдат гарантирани доставките през този месец, който ще бъде последен за отоплителния сезон.