0

Л ичният телефонен номер на председателя на Народното събрание Никола Минчев и постоянният адрес на който е регистриран изтекоха в масива на БУЛСТАТ с компрометираните лични данни на 300 хиляди българи, установи проверка на "Монитор". Заедно с Минчев в кюпа са и заместниците му Кристиан Вигенин и от "БСП за България", Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" и Атанас Атанасов от "Демократична България - Обединение". Сред потърпевшите от теча в БУЛСТАТ има и министри като този на земеделието Иван Иванов. Иванов е протекъл с адреса на който живее той и семейството му в Шумен и с номера на личния му джиесем.

Личният телефонен номер на председателя на Народното събрание Никола Минчев и постоянният адрес на който е регистриран изтекоха в масива на БУЛСТАТ с компрометираните лични данни на 300 хиляди българи, установи проверка на "Монитор". Заедно с Минчев в кюпа са и заместниците му Кристиан Вигенин и от "БСП за България", Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" и Атанас Атанасов от "Демократична България - Обединение". Сред потърпевшите от теча в БУЛСТАТ има и министри като този на земеделието Иван Иванов. Иванов е протекъл с адреса на който живее той и семейството му в Шумен и с номера на личния му джиесем.

Сред 300-та хиляди могат да бъдат открити и редови депутати като Дани Каназирева, независимо, че дейността и като адвокат е спряна от 2019 година, или Гюнай Хюсмен, който пък е регистриран земеделски производител, развиващ комбинирано растениевъдно-животновъдно стопанство и чиято дейност в Исперих продължава успоредно със законотворчеството му в парламента. Заради БУЛСТАТ-лийкс е достъпен и адресът в Русе на острието на ГЕРБ Десислава Атанасова, както този в Сливен и на аграрната експертка - съпартийката и адашка на Атанасова Десислава Танева, която е с регистрация като консултант. От БУЛСТАТ ще разберете и адреса на ексминистъра на външните работи Екатерина Захариева, която и сега на законодателно ниво има отношение към външната политика и сигурността на България. Пак там е и Златомира Карагеоргиева - Мострова, юрист от ИТН. Бившият вицепремиер Томислав Дончев присъства с джиесем, електронна поща, постоянния си адрес в Габрово и настоящия в София.

Опозиционерът Тома Биков също може да бъде открит в БУЛСТАТ с физическите си адреси, телефона и електронната поща. Биков е регистриран по булстат като актьор, развиващ артистична и творческа дейност.

Регистрираният като сценарист Тошко Йорданов Хаджитодоров може да бъде обезпокяван на домашния си адрес в район "Оборище" в София от всеки луд, който попадне на данните му. Потърпевш от лийка е и известният с активната си дейност депутат от ДПС Хамид Хамид, както и лидерът на "Демократична България - Обединение" Христо Иванов.

Шоуменът и лидер на ИТН Слави Трифонов също фигурира сред изтеклите. Регистриран е като музикален процуцент. Сред музикантите от „Ку-ку бенд“ дейност развива Борис Солтарийски, става ясно от данните. Заради БУЛСТАТ-лийкс е достъпна лична информация за примата на българската естрада Лили Иванова, както и за колегата й Владимир Ампов – Графа. Джаз певицата Камелия Тодорова може да намерена на адрес в голям столичен квартал. От изтеклите данни може да разберете повече от необходимото и за нашумелия ТВ водещ Димитър Рачков.

Изтичането на подобни данни за лица, които са свързани с управлението на страната и с вземане на решения може да направи тези хора уязвими както от гледна точка на сигурността им, така и от гледна точка на възможности за шантаж и влияние върху вземането на решения. 

Сред изтеклите данни фигугират стотици имена на повече или по-малко известни журналисти. При част от тях личните данни, които са предоставили при регистрацията са разумно ограничени, като например отсъства телефон, а за адрес е предоставена пощенска кутия. Има примери обаче с репортери, работещи по критични въпроси в провинцията, който си лъснали с физически адреси и телефонни номера. Например журналистка, която лесно би могла да бъде мишена на читателско недоволство фигурира с изтекъл физически адрес, на който живеят нейните родители. Така заради теча потенциално застрашени могат да бъдат и членове на семейството й.

Течът на данни от системата на БУЛСТАТ се установи, след като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за регистъра БУЛСТАТ, които преобразуваха кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака, в нов Единен идентификационен код с 9 знака. Тогава стана ясно, че ЕГН-тата на субектите на БУЛСТАТ са заличени, но пък са дадени подробно всички други лични данни, предоставени от тях.