0

П рез почивните дни е имало затруднение по отношение на снабдяването н болниците с кислород. Това коментиа пред БНТ Марин Димитров, директор на компания за производство на медицински кислород.

През почивните дни е имало затруднение по отношение на снабдяването н болниците с кислород. Това коментиа пред БНТ Марин Димитров, директор на компания за производство на медицински кислород.

По думите му с координация от министерството е намериен кислород от други производители, като са изпратени камиони до дъщерни фирми в Хърватска, Македония, за да се  закърпи положението за почивните дни. "Риск за недостиг на кислород има, ако не се координират нещата между производителите" заяви още Димитров.

Той даде за пример увеличение на потреблението на кислород в Александровска болница, която консумира нормално 8 тона на седмица, а за петък, събота и неделя е заявила по 9 тона на ден. Димитрое обявни, че днес на обяд има среща в Министерството на здравеопазването с  трима производители на кислород в България. Според Димитров, за да няма недостиг за болниците, трябва да се ограничи доставката към индустрията. Този вариант се обсъжда и със здравния министър. Той посъветва директорите на лечебните заведения да няма запасяване в болниците.