0

С лед 30-годишно прекъсване възобновяват гражданските полети от Русе до София. Започна ремонт и обновяване на сградата на летището край русенското село Щръклево. Проведени са и преговори с превозвач. Собственик на авиобазата е общината в Русе, която влага средства, но очаква и помощ от държавата, за да може през пролетта на следващата година полетите да стартират.  Линията ще се обслужва от самолет със 70 места. На този етап се планират двa пъти седмично полети, като има възможност те да бъдат увеличени до 3 и повече пъти, ако има голям интерес. Пътуването между Русе и София по въздух ще бъде близо 40 минути.

Министърът на икономиката Даниела Везиева заяви пред БНТ,  че в началото на следващата година, след дълго прекъсване, ще бъдат възстановени полетите. "Работим много активно и по лицензирането на летището за граждански полети и за по-големи самолети, превозващи пътници, не само чартъри които в момента кацат - малки самолети. Моето искрено желание и надежда е това се случи в началото на следващата година - края на февруари и началото на март", заяви тя.

"Беше направена анкета между русенци, Разград, Силистра и околните области, защото това летище, отваряйки, ще обслужва не само русенци. Освен заявения интерес, се коменитраше и цената. Аз искрено се радвам, че по време на нашите разговори с бъдещия преозвач-фирма, коментирахме и цената и всички си дават ясна сметка, че трябва да е конкурентна. Обсъждаме цена между 60-80 лв. И си даваме ясна сметка, че трябва да подпомогнем този тип дейност, така че той да стане конкурентоспособен в някакъв бъдещ период - може би 2 години", допълни Везиева.

Кметът на Русе заяви, че общината има готовност да поеме обслужването на летището след като то отвори врати. "Ние ще направим дружество, което ще се занимава с това. Ще обучим служители и първоначално инвеститор, който е заявил. Община Русе ще окаже пълно съдействие да се възстановят полетите. Надеждата ми е, че след началото на тази дейност и други полети и компании ще проявят интерес към нашето летище", казва Пенчо Милков, кмет на Русе. Общината за своя сметка вече е извършила основни ремонти на летището: "Ремонтирахме покрива, което беше абсолютно задължително, защото по стълбите течеше вода, и санитарните възли. Има количествено-стойностна сметка за нова ограда. От година работим по възстановяването на полетите. Летище Русе има абсолютния шанс да бъде изградено като регионално летище. Община Русе поддържа сградата. Вложихме средства в ремонт на покирва. Имаме машини, с които можем да запълним фуги, да направим нова маркировка, студен пластик". Потенциалният превозвач, с когото се водят преговори, е готов веднага да осигури 3 самолета за първите линии.

Летището е създадено като военно, но след построяването на пътнически терминал е използвано и за граждански полети до 1991 г. През 2015 г. става 100 процента собственост на община Русе. Компанията "Гъливеър" официално заяви намерението си преди половин година пред общината, че има интерес към рестартирането на линията Русе - София. Ако полетите се възстановят, ще бъде пусната обслужваща автобусна линия Русе - Щръклево. Нагласите на русенци са да пътуват до столицата по-евтино, отколкото с автомобил. След ремонтите предстои да бъдат организирани и дейностите по контрол и охрана на летището и полетите. Необходимо е да се създадат екипи за обезопасяване, както и да се осигури пожарна и линейка в дните на полетите.