0

Т рима румънски граждани са задържани в хода на образуваното досъдебно производство за катастрофата на бус, претъпкан с бежанци от Афганистан край Нова Загора вчера, съобщиха от ОД на МВР в Сливен. 

Румънците са задържани по прохода Хаинбоаз в района на село Вонеща вода със съдействието на полицаи от Велико Търново. Единият от тях карал преобърналия се бус, в който е имало 52 млади мъже без документи за самоличност, самоопределили се като бегълци от Афганистан.

Румънците са отведени в РУ „Полиция“-. Нова Загора, за да бъдат разпитани в хода на процесуално-следствените действия.

При задържането им в прохода двамата румънци, които пътували с лек автомобил заявили, че третият им сънародник уж се бил качил на автостоп. Проверка на Дунав мост обаче установила, че и тримата са преминали в петък от там в рамките на десетина минути с два автомобила. При преобръщането на буса в близост до пътен възел на АМ „Тракия“ по пътя за Нова Загора са пострадали в различна степен двадесетина от мигрантите.

Девет от тях са настанени в хирургията на ямболската МБАЛ „Свети Пантелеймон“, откъдето през уикенда се очаква да бъдат изписани поне 4. Двама са в клиниките по хирургия и неврохирургия на старозагорската УМБАЛ „Д-р Стоян Киркович“ и 7 са в сливенската  МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

Заместникът шефът на сливенската болница д-р Хрисант Хрисантов е категоричен, че всички пациенти в събота са били в стабилно състояние. Общо 14 са били докараните по спешност там, но след първичните прегледи са били хоспитализирани 7.

На един от пациентите в старозагорската УМБАЛ е извършена по спешност операция поради констатирана руптура на черния дроб, уточни изпълнителният директор проф. д-р Йовчо Йовчев. По думите му оперираният е в стабилно състояние.

Пътувалите с буса чужденци са настанени в центъра за бежанци в новозагорското село Баня, установи репортерска проверка. Според запознати с хода на досъдебното производство водачът на катастрофиралия бус с румънска регистрация е напуснал произшествието, като се качил на лек автомобил с двама негови сънародници, които най-вероятно са играели ролята на охрана по трасето на автомагистралата. Автомобилът е бил засечен по пътните видеокамери докато се отправя към прохода Хаинбоаз. Тепърва ще се изяснява кой от румънците ще бъде привлечен към отговорност за пътното произшествие и за незаконно подпомагане на мигранти, лаконично заявиха в събота от сливенската районна прокуратура, която наблюдава досъдебното производство