0

С лед дълъг дебат в парламента, депутатите гласуваха проектокабинета на първата политическа сила "Продължаваме промяната". Така с мнозинство от четирите парти България има нов министър-председател -  Кирил Петков. "За" гласуваха 134 депутати, а именно депутатите от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и Демократична Българя, "против" гласуваха ГЕРБ, ДПС и Възраждане. До изготвянето на предложение за редовно правителство се стигна след поредица от преговори и след подписване на коалиционно споразумение между партиите “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”. В кабинета влизат 21 министри, от които петима вицепремиери.

В програмната си реч в Народното събрание новият премиер подаде ръка към всички българи, но и към опозицията в парламента. Петков представи основните приоритети на кабинета. След 4 г. България ще бъде едно съвсем различно място, категоричен беше той. 

"От Народното събрание до Министерски съвет ще ходя пеша. Ще ме виждате честно да ходя пеша. Ще ходя по земята и ще говоря с хората", каза новоизбраният премиер Кирил Петков. 

Първото нещо, което ще нарави е да види какво става с наводненията. След това енергийната криза. "Надявам се парламента да назначи нова членове на КЕВР на местата на тези. които са с изтекъл мандата. КЕВР трябва да влезе дълбоко в разходната част на всички производители не енергия", каза Петков.

Той подчерта, че ще се чуе с гръцкия си колега, за да разбере до къде е стигнала енергийната връзка. "Всички, което зависи от нас ще го правим на 100%. Преди да правим съкращения в администрацията ще направим анализ. Нищо няма да бъде направено просто така", посочи Петков. 

Той отчете, че бюджетна актуализация ще се наложи в средата на следващата година. "Всеки един служител в администрацията, който се справя добре и работи не трябва да се страхува", каза премиерът.

"Вярвам, че добросъседството е основа за растеж на целите Балкани. Трябва да има работни групи, които да решават проблеми", коментира Петков отношенията ни със Северна Маекедония.