0

С лужебният министър на отбраната Георги Панайотов ще бъде новият посланик на България в САЩ. Това става ясно от решение на правителството с дата 10 декември, публикувано в правната информационната система на кабинета.

Служебното правителство предлага на президента да освободи досегашния посланик Тихомир Стойчев и да назначи на негово място Георги Панайотов.

Редовният четиригодишен мандат на посланик Стойчев е изтекъл през юни 2020 г., е необходимо да бъде определен негов наследник като български посланик във Вашингтон.

Панайотов е дипломат от кариерата, като е бил постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк и заместник-ръководител на посолството на България в САЩ.

Процедурата за назначаването на посланиците изисква съгласуване между правителството и президента, който назначава указа за назначаването им.

В мотивите на правителството се изтъкват двустранните отношения със САЩ и, че те са водещ приоритет във външната ни политика. Посочва се, че въпреки постигнатите безспорни положителни резултати, двустранните ни отношения със САЩ в редица приоритетни области продължават да крият значителен неоползотворен потенциал.

Разчитаме на по-нататъшната подкрепа на Вашингтон за модернизация на българските въоръжени сили, привличане на нови преки инвестиции в ключови сектори на националната икономика, повишаване на свързаността в региона и развитие на енергийната инфраструктура на страната ни.