0

С офия осъмна с шест пъти по-мръсен въздух.  Към 8 часа в понеделник данните на IQAIR показват, че въздухът, който дишат софиянци превишава нормата за качество 5.9 пъти.

Концентрацията на финни прахови частици е 29.7 µg/m³, което отрежда на столицата ни индекс „умерено” замърсяване.

Най-нездравословен тази сутрин е въздухът в квартал „Васил Левски”, завишени стойности показва и станцията, разположена недалеч от парк хотел „Москва”. Станцията в квартал „Надежда” също отчита тревожни стойности.

Основните замърсители на въздуха в София са отоплението чрез изгаряне на дърва, въглища и боклук, пътният трафик и промишлеността в и около покрайнините на града. Специфичните метеорологични условия също допринасят за високите нива на замърсяване.

Заради замърсяването от Столичната община призовават гражданите в понеделник и вторник да използва градския транспорт. 

Също така апелират при възможност използващи твърдо гориво за битово отопление да преминат към алтернативно отопление.

"Московска" 33 отправя и призив за ограничаване използването на камини с открита горивна камера, в случай, че е втори топлоизточник.

 Столичният инспекторат, съвместно с районните администрации и дирекция "Общински строителен контрол", предприемат проверки на строителните обекти във връзка със замърсяването на въздуха.

Текат и извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици.