0

П ремиерът Кирил Петков не е информиран дали Специализираната прокуратура е поискала справка за влизащите в сградата на Министерския съвет. Той обясни обаче, че ще разпореди да бъде проверено. „Ако се окаже вярно, просто ще е пълно безобразие”, категоричен е министър-председателят. 

Журналистическият въпрос по темата беше зададен в Благоевград, където премиерът бе на посещение на Американския университет. Той идва след като в медийни публикации се появи информация, че Спецпрокуратурата е поискала пълен списък на всички посетители, както български, така и чуждестранни, които са имали достъп до Министерския съвет през януари, февруари и март 2022 г.

По неофициална информация НСО е получила писмо от спецобвинението, че данните са необходими по повод започнало предварително производство. 

Петков припомни, че вече Министерският съвет е контактна точка за Европейската прокуратура. „Ако се опитват да видят кой влиза и излиза от МС, за да видят кои са хората, подаващи сигнали, това ще е просто поредният саботаж. Това би било поредното безобразие от Спецпрокуратурата. Трябва да се види много внимателно дали се опитват да контролират хората, които искат да дават сигнали към нас, защото знаят вече, че те отиват директно при г-жа Кьовеши”, добави той.

ВОЙНАТА МЕЖДУ ИНСТИТУЦИИТЕ ПРОДЪЛЖАВА: Кирил Петков: Прокуратурата в България не работи

Премиерът коментира и цената на тока, като бе категоричен, че тя няма да се качва след края на мораториума.

„Докато успяваме да държим цените на електроенергията - това е най-голямата подкрепа, която можем да направим за всички цени. 3% от БВП да се вкара като помощи - това е безпрецедентно. Нито една страна в Европа не е стигнала до такава степен”, посочи той.

Според премиера обаче „тази игра не може да се играе до безкрайност”. „Докога ще ни стигнат парите? Затова следващото ниво е в Брюксел да се съберем заедно и да кажем за цената на газа, че който иска да продава в Европа - трябва да го прави на по-ниски цени. Тогава заради производствата на ток и газ ще падне инфлацията”, коментира Петков.

Всичко друго премиерът определи като пълни глупости, като допълни: „Ако някой ви говори, че може цените да се свалят с магическа пръчка - не може. Когато цената на производството се е качила, нараства и тази на крайния продукт”, обясни Петков.

Той уточни, че се работи на ниво Брюксел и се вкарват „безпрецедентни” помощи, за да може отражението на световните цени да не е толкова голямо в България.

„Истината е, че както се случва войната в Украйна с оръжие, така се случва войната на икономиките в момента. Русия използва целия си лост, за да притисне европейските страни”, уточни министър-председателят.  

Кризата Петков обясни, че е започнала още от лятото, когато газовите хранилища са се източили от Владимир Путин. Цената на тока пък се определяла от най-скъпия производител.

„Това е много добра планирана атака от страна на Путин. Преди да започне войната той вдига цените на тока и газа главоломно в цяла Европа”, категоричен е министър-председателят.