0

К ъм момента никой не отправял покана към служебния премиер Стефан Янев за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет. Той би обмислил подобна покана, ако я получи, но решението му ще зависи от политиките на сформираното мнозинство. Това каза самият той пред БНТ.

Според него затова е добре, че в момента се водят коалиционни преговори по политики, а на следващ етап ще бъдат обсъждани личности.

Янев посочи, че президента Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Затова членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет. „Чували сме се, виждали сме се, говорили сме по различни теми, но не знам за проекта му за Конституция", коментира Янев.

„Нормално е в случаи като тези да има много емоции. На първо място беше редно да изразим съчувствие към роднините на жертвите на магистрала "Струма" и на второ място - държавата да извърши разследване за причините за трагедията, за да бъдат направени поуки да се предотвратят в бъдеще подобни трагедии“, каза служебният премиер, като коментира тежкия инцидент на автомагистрала „Струма“.

По думите му проверките продължават, а специалистите, които се занимават с това разследване, са много опитни и подготвени. Той бе категоричен, че разследващите трябва да кажат защо рейса е преминал границата без нужните документи за международен превоз на пътници.

Премиерът коментира трагедията и в Рояк. „Това, което дължим на живите и на роднините и на близките на тези хора да намерят някакво упование, че тази непреодолима загуба води до конкретни действия и решения, които в бъдеще да имат практики и процедури, предпазващи от подобни събития и подобни трагедии", каза Янев. Той обяви, че държавата вече помага на засегнатите от пожара в селото.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеления сертификат работи.

По думите му масовото тестване на малките ученици дава резултат. Той подчерта, че правителството няма намерението да въвежда задължително ваксиниране.

„България няма да отстъпи от позицията си за Северна Македония, защото тук става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на ЕС“, категоричен бе Янев.

По думите му служебното правителство полага усилия да обясни българската позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била комуникирана достатъчно добре. Според него партньорите ни в Брюксел вече дават положителни сигнали и просто имат нужда от още време, за да разберат тезата на България.

„Подготвили сме проект за бюджет за 2022 г., базисен сценарий,който дава насоки: подпомагане на българския бизнес, запазване на функционалността на социалната система - грижата за майките, пенсионерите, децата“, каза Стефан Янев.

Накрая той сподели, че като служебен премиер иска да бъде запомнен с начина, по който се опита да демонстрира, че човекът на този пост трябва да говори умерено, разбрано и с действията си да бъде воден от клетвата си.