0

С нимки и картички с автографи на български държавници се продават в световноизвестния сайт Ибей. Проверка на „Телеграф“ установи, че най-скъп е подписът на Тодор Живков.

Дузина фотографии на Тато са обявени за продажба, но две от тях са и с неговия подпис.

На първата той е заснет по време на среща с Вили Бранд – канцлер на Германия в периода 1969 – 1974 г. Черно-бялата снимка е подписана и от двамата и се продава срещу сумата от $195. Малко по-ниска цена е обявена за друг кадър на Бай Тошо от прословутото му посещение във ФРГ на 24 ноември 1975 г.

Той отива по лична покана на новия канцлер Хелмут Шмит. Именно с него е и снимката на Живков, като парафа си под нея отново са оставили и двамата. Цената на фотографията е $178.58, а търговците гарантират за автентичността на автографите и дори изпращат сертификат. Твърди се, че именно по време на тази визита животът на Тато е бил в опасност. Немските служби за сигурност засекли сигнали, че се подготвя удар срещу българския Първи. В крайна сметка бил заловен мъж, живеещ в Бавария, който се готвел да стреля по Живков. Останалите кадри с Тато са без неговия подпис и цената им е значително по-ниска, около 20-30 долара. Те са от различни събития, като сред по-интересните са от посещението на лидера на Виетнам Нгуен Хиу Тхо в София, както и от първата визита на Фидел Кастро в България през 1972 г. На кадъра Живков и Кастро са приветствани в хляб и сол в ТКЗС в село Старо Железаре.

Освен фотографиите, в сайта се предлага и подписана от Бай Тошо новогодишна картичка от 1979 г. Цената за нея е 63 долара. Друга новогодишна картичка, но от 1996 г. с автограф от президента Желю Желев се продава за $39. Негови парафирани снимки от 1992 и 1994 г. пък са оценени на 90 и 59 долара. Най-евтино се продава портретът на президента Петър Стоянов. В сайта има само една негова снимка с автограф, която е обявена за $9.62. Парафирана от него новогодишна картичка пък струва 29 долара. Любопитното е, че за много по-висока сума е обявена празнична картичка, подписана от Симеон Сакскобургготски през 2005 г. Цената за автографа на царя е $199.99. Трите налични в сайта фотографии на Георги Първанов пък се продават за сумата от 35 до 50 долара. Те са с парафа на президента, като първата е направена по време на официално изявление от „Дондуков“ 2, а другите две са портретни.

Продават кадър от оставката на Луканов за 17 долара

В Ибей се продават стотици стари снимки на български политици и министри. Цената им започва от 2 долара и стига до над 30. В описанието към повечето от обявите е посочено, че снимката е „журналистически архив“, а в някои изрично се уточнява, че фотографията се продава като колекционерска вещ и не се прехвърлят авторски права. Такъв е случая с кадър от оставката на Андрей Луканов през 29 ноември 1990 г. Неговата цена е едва 17 долара.

Мераклии наддават за БГ военен албум

Военен албум, подписан от най-дългогодишния военен министър в историята на България – генерал Добри Джуров, се продава на търг в Ибей. Наддаването вече е достигнало до цена от $450. Албумът бил подарен на югославски посланик. На кафявата кожена корица е гравиран българският герб. Албумът съдържа 40 уникални черно-бели фотографии. След тези на Джуров и Тодор Живков са подредени снимки на танкове, ракетни части, десантчици и др.