0

В ъв всяка четвърта от 265-те общини у нас високите цени на тока и горивата вече удариха градските превози и уличното осветление.

Във всяка четвърта от 265-те общини у нас високите цени на тока и горивата вече удариха градските превози и уличното осветление.

В столицата отчетоха големи загуби и обявиха разреждане на честотата на превозите, в Бургас и Шумен вдигат цената на билетите, а Пловдив ще купуват електробуси, за да предотвратят нови загуби в бъдеще. Централен квартал в столицата вече обяви рестрикции на уличното осветление, а във Велико Търново намаляват силата на осветлението и поставят икономични лампи.

В 70 общини вече обявиха пълното спиране на тока по улиците, обяви кметът на Пазарджик Тодор Панов вчера.

Между 2,5 и 3 пъти по-високи сметки за ток ще платят общините през януари. Проблемът касае всички общински структури, училища, детски градини и ясли, социални услуги, болници.

Разходите на Столичната община за ток и природен газ за 2021 г. са с 40 млн. лв. повече спрямо 2020 г., а за тази година повишението по това перо ще бъде със 110 млн. лв., отчете пред БНТ зам.-кметът по финансите в столицата Дончо Барбалов.

В същото време заради здравната криза има 30% отлив на пътници, а близо 60 млн. лв. е спадът на приходите от превозни документи.

Дончо Барбалов призова управляващите да изработят механизъм, с който общините да получат адекватно подпомагане заради високите енергийни цени, защото съществува опасност градският транспорт в редица общини да спре.

Сметката за електричество на Столичния метрополитен за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г. 1 987 256 лв. е пък декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г. Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите.

„Столична община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но при липса на държавен бюджет има ограничение да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи“, обясни Йорданка Фандъкова в сряда.

От думите на Барбалов вчера обаче стана ясно, че късно в сряда финансовото министерство е взело решение да издаде указания, с които да развърже ръцете на общините да правят без проблем разходите си за ток и природен газ от януари до март, докато все още не е гласуван бюджетът за новата година.

Дори с общинските икономии е непосилно решаването на проблема без компенсиращ механизъм от държавата.

„Абсолютно належаща е спешна държавна подкрепа за


решаване на кризата, в която общините изпадат с непосилните цени на тока

Точно преди година борсовата цена беше 104 лева за мегаватчас, днес е близо 580 лева. Заради огромния ръст вече е нерентабилно общините да купуват ток на свободния пазар“. Това пише във Фейсбук Даниел Панов – кмет на Велико Търново и шеф на сдружението на общините в България.

„Краткосрочните мерки за икономии във Велико Търново са следните: общинските сгради преминаха на един източник на отопление, 1500 улични лампи са с променено часово време на работа, предстои намаляване на мощността, за да не ги спираме. Изключено е художественото и архитектурното осветление на музейни обекти, църкви и обществени сгради.

Няма обаче да оставим нито децата и социалните услуги на студено, а на този етап осветлението във Велико Търново и селата няма да бъде спирано нощем.

Още тази година ще подменим 1600 лампи в големите квартали с LED осветление, обсъжда се монтирането на възобновяеми енергийни източници на покривите на общинските сгради“, заключава той.

Община Пловдив е готова с интегриран проект, който включва създаване на


общинско дружество за екологичен градски транспорт

модернизиране на електронната система за таксуване на пътниците и надграждане на системата за управление и  контрол на трафика.

„Предвидено е закупуване на нови електрически автобуси, изграждане на ново автобусно депо и на прилежащата инфраструктура“, съобщи зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

„Новото дружество ще може да кандидатства с проекти за европейско финансиране, което ще ни позволи да разполагаме със собствени автобуси – 20 на брой, които да оперират по две линии, обслужващи пътникопоток предимно от ученици. Общият пробег на двете нови линии е изчислен индикативно на 1,17 млн. км годишно“, заяви още зам.-кметът. Той  допълни, че няма да се засягат действащите договори за обществена услуга с останалите частни оператори.

Инвестиционните разходи, свързани с дейността на новосъздадения общински оператор, възлизат на 21,6 млн. лв. без ДДС и включват разходи за закупуване на 20 електрически автобуса (12-метрови), зарядни станции и изграждане на депо. Предвижда се разходите да се финансират със средства от европейските фондове (ПРР и ОПОС) и други източници.

Автобусите в Бургас ще возят до 22 вместо до 23 часа, тролеите няма да се движат от утре, а нощните линии не пътуват. Очаква се увеличение на билетите за градския транспорт с 15-20 на сто.

Това обяви инж. Петко Драгнев, управител на „Бургасбус“, по бТВ. Причината са високите цени на електроенергията и газа.

„Предвиждаме колкото се може по-малко да е увеличението на билета, за да не ощетяваме допълнително пътуващите“, добави Драгнев. Засега се планира ограниченията да продължат до края на февруари.

Във Велико Търново още в първите месеци на пандемията редуцираха силно както автобусите в градския, така и в междуградския транспорт. Една от най-често използваните градски линии № 13, която тръгва от кв. „Бузлуджа“, минава през половината град и стига до Великотърновския университет, преди пандемията се движеше на 12-15 минути. Сега се движи на 40 минути. Силно редуцирани са автобусите от Велико Търново за Свищов, Павликени-Габрово, от чийто маршрут и движение зависи придвижването на хората от по-голямата част от търновските села до града. Все пак според автобусните шофьори най-лошото вече е минало. Най-малко пътници е имало в първите 7-8 месеца на пандемията, когато беше и обявеният национален локдаун. От лятото на миналата година се наблюдава постепенно увеличение на пътниците в градския и междуградския транспорт. Известен спад има през зимния сезон, което обаче било нещо нормално. Във Велико Търново няма електробуси и не се предвижда да се купуват такива, както не се предвижда и да се търси и иска помощ от държавата за това перо.

Пътниците в градския транспорт в Шумен пътуват с билети по цена от 8 март 2012 година, показа справка на „Монитор” в обществения превозвач „Шумен – Пътнически автотранспорт”. Увеличение на цената обаче предстои, тъй като скокът на цените на енергоносителите е пагубно и поставя под съмнение съществуването на системата на обществения транспорт, коментира пред репортер на вестника Диян Банков, управител на транспортната компания.

„Имаме сериозен спад на приходите – намаля пътникопотокът веднъж заради COVID-19, втори път и по демографски причини. Ако някъде намаляваме курсовете, може да премахнем автобуса в 10, когато хората ходят да си нагледат кокошките, но в 6 или 7, когато работниците отиват на работа, тях не можем да ги спрем” – коментира още управителят на транспортната компания.

В Благоевград


драма с цените на билетите в градския транспорт няма


Остават си 0,80 лв. и няма да поскъпват, сочи проверка на "Монитор". Причината е, че малко хора се возят с автобуси.

В Русе поне засега не са обявени промени.


* По темата работиха: Нели Колева, Красимир Крумов, Диана Варникова, Жанета Йорданова, Иван Първанов, Северина Иванова