0

Т емпературите ще падна с 10 градуса в следващите дни. Това прогнозира пред вестник „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

„В момента се намираме в много топъл период и нищо чудно днес да бъдат отчетени някои локални рекорди на температурата в отделни градове, особено които са по-податливи на този топъл и сух вятър, характерни за южните склонове на българските планини“, отбеляза професорът. След два дни това необичайно топло време ще приключи и до към 15-16 януари ще се установи по-облачно време.

Захлаждане

Захлаждане ще настъпи от Ивановден. „Температурите ще придобият януарски характер, но въпреки всичко те ще останат наднормени. Въпреки понижението на температурите, което ще бъде съществено, може би с 10-ина градуса, те няма да достигнат средните типични нормални температури за януари“, отбелязва професорът.

Очаква ни топъл Йордановден. И Ивановден ще е сравнително топъл, но по-облачен. Максималните температури на първия празник ще са между 12-14 градуса, а на Ивановден те ще се понижат, особено в Западна България, където те ще бъдат между 8 и 10 градуса.

В събота, неделя и понеделник в Западна България и по-високите части до към 1000 метра има вероятност за снеговалежи, но те ще бъдат много пестеливи, а съществена и трайна покривка няма да се образува. Максималните температури в тези дни ще бъдат от 5 до 8 градуса,

Евентуално към Атанасовден очакваме повече сняг.

Лавини

Експертите предупреждават, че необичайно топлото време създава значителна лавинна опасност в планините. Всички скиори и сноубордисти трябва да се въздържат от каране извън пистите. “Част от склоновете са издухани почти до твърди, заледени участъци. Това също е опасно. Хората трябва да се пазят не само от лавините. След северозападния вятър на обратните склонове с южно-югоизточно изложение е възможно да има акумулации, и то особено под планинските била, непосредствено под тях”, каза Анди Балевски от Българската лавинна асоциация.