0

О нлайн петиция против промяната на датата за началото на учебната година от 15-и на 1-и септември събра над 6 000 подписа. Тя е създадена в края на ноември, когато идеята за по-кратка лятна ваканция бе съобщена, но изминалата седмица подписката отново набира сила.

Онлайн петиция против промяната на датата за началото на учебната година от 15-и на 1-и септември събра над 6 000 подписа. Тя е създадена в края на ноември, когато идеята за по-кратка лятна ваканция бе съобщена, но изминалата седмица подписката отново набира сила.

Авторът на петицията А. Нейкова посочва, че с всяка нова „реформа” образованието ни става по-зле и децата ни по-необразовани завършват училище. „Трябва да се намери вариант да се намали учебният материал, за да не се налага препускане през него и да спре да се сваля такъв от горните класове все по-надолу, защото децата още не са узрели за него, за да го усвоят и разберат! От тук идват и трудностите при обучението им”, пише в тя. По думите на Нейкова проблемът няма да се реши с намаляване на лятната ваканция. „Няма как намалената лятна ваканция да се компенсира с увеличена зимна, когато времето е студено и предразполага към повече седене вкъщи и пред устройствата. Изтеглянето на някои НВО и ДЗИ за различните класове в юни и юли допълнително намалява ваканцията и затруднява кандидатстването на децата в чужбина и в България”, посочва тя. Нейкова припомня, че Александър Стамболийски избира датата 15 септември за първи учебен ден, като основният мотив е, че децата трябва да помагат на родителите си в прибиране на реколтата от полето. „Днес може да кажем: нека децата се възползват от хубавото лятно слънце и море, които са важни както за физическото им, така и за психическото им здраве!”, коментира Нейкова. Според нея усилията на МОН трябва да бъдат насочени към олекотяване на претрупаните учебни програми с много излишни неща.

От казаното дотук от страна на МОН става ясно, че по-скоро не говорим за 1-и септември, а за периода около 6-и. 

Идеята за по-ранен старт на учебната година е по-скоро да има достатъчно време за преговор и затвърждаване на материала и адаптиране към учебния процес, сподели пред „Монитор” министър на образованието и науката акад. Николай Денков. Той подчерта, че мярката трябва да бъде обсъдена със социалните партньори.

Според тях промяната на датата има плюсове и минуси. По-ранен старт на учебната година ще означава и по-дълга зимна ваканция, а от там и спестяване на режийните разходи за училищата в този период. Част от семействата обаче ще трябва да се лишат от септемврийското море. Температурните условия в класните стаи без климатици също няма да бъдат подходящи за учене заради горещото време.