0

У икендът ще ни зарадва с по-високи температури. Живакът в термометрите ще сочи между между 11° и 16°, показва прогнозата на Националния институт по хидрология и метеорология.

Налягане

Въпреки сравнително високите температури, умерен вятър от запад-северозапад ще създава усещането за по-хладно време. Минималните температури ще бъдат между 3° и 8°. Днес от запад облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно над източните райони. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще се задържи по-високо от средното за месеца. В понеделник температурите ще са в същия диапазон.

Във вторник обаче се очаква да завали. „В момента сме на 10 - 15% от валежната норма, но затова сме с 2 - 4 градуса по-топло, отколкото трябва, дори по високите части на планините е топло“, обясни пред bTV климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Динамика

“Много динамика ще има през следващите дни, ще има много студ в Европа, но при нас ще е колкото да се усеща, че идва зимата. Към 25 ноември над Западна Европа ще се спусне студен въздух и температурите ще са от минус 5 до минус 10 градуса, но България ще остане в периферията на тези процеси”, отбеляза още професорът. Валежи от сняг у нас до края на месеца не се очакват.