0

Л идерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща на бившия президент на Украйна Петро Порошенко пълна подкрепа на партията за Украйна и при гласуването на решение в парламента за изпращане на оръжие. Това стана ясно от видеоразговор между двамата, който се проведе от партийната централа и бе излъчен на живо във Фейсбук.

"Имаме нужда от муниции. Сега моят апел е - имаме нужда от оръжие, от противоракетна отбрана и имаме нужда сега, не след две седмици или три седмици", обърна се към бившия премиер украинецът.

"Имаме много колебливо правителство, което не знае какво иска", обясни защо не пращаме военна помощ Борисов. И добави, че дори заседанието на МС е било отложено. Разговорът се водеше на английски с превод, но в един момент Борисов прекъсна преводачката и директно отговори на Порошенко.

"За радост, разбирам всичко което ми казваш. Ако бях премиер, още днес щях да приема решението за подкрепа за Украйна. Каквото можем, като партия в парламента, ние ще го направим", каза лидерът на ГЕРБ. По думите му всички лидери на Европа трябва да отидат в Киев и да проведат конференция за мир. 

"Спорили сме, обвинявал си ме, че съм много мек за Русия. Сега съм най-твърдият, защото гинат цивилни. Основата на моята политика е бил мирът, само че сега мирът беше нарушен и ние трябва да помагаме", каза Борисов.

"Помниш, аз съм казвал, никога не съм ги сочил за противници и врагове", каза за руските войници Борисов. "И съм ти казвал, че в България имаме по-особено отношение към Русия. Само че сега е война, хиляди хора са прокудени, агресия и затова ръководената партия от мен е за незабавна подкрепа за Украйна и ако това влезе в парламента, ние ще го подкрепим на 100%", обеща лидерът на ГЕРБ.

Бившият президент на Украйна благодари за българската подкрепа и съобщи, че само тази сутрин са били убити 100 деца, а само тази нощ 9 украинци са загинали от руски ракети. Бившият украински президент добави, че от неговия батальон за отбрана на града за последните три дни са били убити петима войници. Порошенко добави още, че той остава там като негов командир, а Борисов го помоли да се пази.

"Бойко, аз съм много щастлив, че успяваме да възпрем и отблъснем войските на Путин. Тази армия беше създадена от мен от 2014 насам и ние се гордеем с тази украинска армия. Военната сила на Путин беше смятана за прекормерно голяма, а ние бяхме подценявани", каза Порошенко. И констатира, че сега се превърнали в "неприятна изненада за путин и приятна изненада за западния свят".

"Този ужас трябва да спре, всичко друго е празни приказки. Исках да предадеш и на президента Зеленски, и на кмета Кличко, че имате пълната ми подкрепа и като приятели, и като партия, и като хора", отвърна Борисов. "Ние сме на странта на евроатлантическата общност, на демократичната общност, поздрави на Украйна и ти, като мой приятел и брат, пази се, Петро", каза лидерът на ГЕРБ.

Във видеоразговора участва и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която помоли Порошенко да предаде на кмета на украинската столица Кличко, че София е насреща за помощ на бягащите от войната.