0

О бщинският съветник Борис Бонев и неправителствената организация „Спаси София“ внесоха в прокуратурата и Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) сигнала със съмненията, че обществената поръчка за осветлението на столицата цените на осветителните тела са били завишени многократно, съобщават от БНР.

Общинският съветник Борис Бонев и неправителствената организация „Спаси София“ внесоха в прокуратурата и Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) сигнала със съмненията, че обществената поръчка за осветлението на столицата цените на осветителните тела са били завишени многократно, съобщават от БНР.

По-рано през деня пред Нова телевизия общинския съветник влезе в остър спор със зам.-кмета по транспорт на София Кристиан Кръстев  за уличното осветление. Осветителни тела с едни и същи параметри, от двете страни на един и същ булевард, са с разлика в цените от над 4 000 лв. , предупреди Бонев. „Извършването на една и съща услуга на едната фирма струва 0.14 лв. срещу 10 лв. за другата. Разликите в цените са от 3-4 до 77 пъти”, казва още Бонев пред Нова телевизия.

Общински съветник в спор със зам.-кмета по транспорт на София за уличното осветление

Сега от неговото сдружение са внесли документите по казуса в прокуратурата и АДФИ.

„Разчитаме, че те ще извършат проверка, която ще защити публичният финансов интерес на Столична община и на столичани и ясно ще разкрие дали има индикатори за измама и за причинени вреди на столичния общински бюджет“, коментира Бонев. Той напомня, че  уличното осветление досега винаги е било в ресор „Строителство“ на Столичната община и малко след като заместник-кметът Кристиан Кръстев е станал част от екипа на Фандъкова, този ресор беше преместен именно при него в ресор „Градски транспорт“.

А вътрешния одит на Столичната община по казуса от Спаси София коментираха така: „Това, за съжаление огромно, е поредният случай, в който общественият ресурс се харчи по един непрозрачен начин в обществени поръчки, които будят сериозни съмнения за задкулисни договорки. Г-жа Фандъкова на практика да проверява себе си ми се струва малко странно, предвид че Столична община, на която тя е ръководител е възложител на тази обществена поръчка“.