0

М инути преди изгрева на слънцето, точно в 7,30 часа бе изваден кръста от водите на преминаващата край град Шипка планинска река Доганщица, в състезание влязоха 20 младежи, облечени в народни носии.

Минути преди изгрева на слънцето, точно в 7,30 часа бе изваден кръста от водите на преминаващата край град Шипка планинска река Доганщица, в състезание влязоха 20 младежи, облечени в народни носии.

Пръв до кръста, метнат във водата от отец Иван стигна 25-годишният Боян Захариев, който го предаде на 3-годишния Борислав от Шейново  за здраве.

Отбелязването на Богоявление в Шипка започна час по-рано с литийно шествие, което тръгна от храм "Успение Богородично" и стигна до паметника на Пеньо Черньоолу - патрон на шипченските войводи, където бяха поднесени цветя.

Каращата пореден мандат кметица на Шипка Василка Панайотова си пожела поверията за празника, които казват, че водата днес изчиства всичко лошо, да се сбъднат. "Нека да се помолим и да се надяваме, че тази пандемия ще бъде отмита, за да живеем по-спокойно и по-щастливо. И нека искрите на огъня да озарят Долината на тракийските царе и да затоплят душите ни", коментира тя.