0

Н оминираният за министър-председател Димитър Ковачевски в интервю за МИА изрази надежда, че ще изгради конкретни и приятелски отношения с новия министър-председател на България Кирил Петков, който обяви посещението си в страната на 18 януари, с реторика между двете страни, която ще бъде на високо ниво.

По време на първото посещение на Петков в Скопие Ковачевски очаква да положат основите за по-нататъшни разговори и форми на сътрудничество и напредък, но и размах на действие извън строго историческите рамки и определения, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.

Това е предпоставка за напредък. Сближаването и сътрудничеството между двете страни във всички области на живота е важна предпоставка за премахване на съмненията и заблудите. Готов съм да отворя нова страница в отношенията с България и да изградя искрено приятелство и по-добро бъдеще за двете страни. Гласът на омразата трябва да бъде заглушен. Наистина имаме повече прилики, отколкото разлики като държави и трябва да се концентрираме върху общия интерес. Само с този подход ще ни запомнят като лидери, преодолели балканските конфликти с европейски подход. Чрез политика на взаимно уважение, изграждане на бъдеще, сътрудничество и компромиси, каза Ковачевски в интервю за МИА.

Той подчерта, че двете страни имат голям потенциал за развитие на конкретно сътрудничество в няколко области: икономика, инфраструктура, туризъм, образование и култура, подпомагане на европейската интеграция и сближаване на нашите народи и граждани.

Ковачевски казва, че в целия процес няма да отстъпи от правото на самоопределение и от собствената идентичност и език, което е неотменимо право на всеки народ.

Затова в преговорите не можем да правим отстъпки, че сме македонци от Република Северна Македония, които говорят македонски език и имаме собствена идентичност. Това е отразено в Декларацията, която беше приета от нашия парламент с подкрепата на всички партии, казва Ковачевски.

В самия край е съставянето на новото правителство, което той ще ръководи, каза Ковачевски в интервю за МИА без да посочва конкретни имена за ръководителите на министерствата, Ковачевски отбеляза, че всеки е заменим, особено ако в даден момент той вече не е на висотата на задачата.

Това е основен принцип на ефективното управление и новото правителство ще се ръководи от него. Що се отнася до новото правителство и ведомствата, които ще се ръководят от СДСМ, то е екип от нови хора, но и доказани кадри от предишното правителство, които имаха добра реализация и резултати в своите ресори. Очаквам от всички тях максимално отдадена работа, изпълнение на обещаното и фокусиране върху приоритетите на програмата, каза Ковачевски.

Основният фокус на неговото правителство през следващите три месеца, както посочи, ще бъде поставен върху нашия отговор на енергийната криза и вече е изготвен план. Той лично вижда в кризата шанс страната най-накрая да направи енергиен преход и да поеме в нова посока за енергийна независимост.

Ковачевски обяви и подготовка на серия антикризисни мерки, които ще дадат силен стимул за фирмите и ще подкрепят семейния бюджет на гражданите. Той добави, че в бюджета вече има свободни 130 милиона евро и в следващия период ще последват антикризисни мерки в помощ както на гражданите, така и на икономиката.

В интервюто за МИА той каза, че очаква продължаващ растеж в икономиката с темпове от най-малко 4,6 процента до 5,9 процента годишно.

Следва цялото интервю с Ковачевски:

Със сигурност новото правителство е на финален етап, за какъв профил на хората имаше място в правителството на Димитър Ковачевски?

- Да, ние подготвяхме интензивно новото правителство през последните седмици и вече сме в самия край. Реализирахме всички срещи с коалиционните партньори за хармонизиране на програмите и кадровите решения и съм доволен от това как протече целият процес. Нашата цел за формиране на стабилно правителство с ясни принципи на действие е постигната. Това правителство ще означава ефективност в работата и стабилност при решаването на сериозните предизвикателства, които предстоят. По отношение на кадровите решения бих казал, че това са хора, които се открояват с ефикасност на работата, имат сериозен професионален капацитет, честност и желание да работят за гражданите и обществото. Социалдемократическите ценности и подход към политиката също са характеристика на новия екип. Това са хора, които вярват в равенството и солидарността, които се борят за правата на уязвимите, а справедливостта е тяхна характерна черта.

Кои министри са незаменими и ще останат в първия ешелон и във вашето правителство?

- Всеки е взаимозаменяем, особено ако в даден момент вече не се справя със задачата. Това е основен принцип на ефективното управление и новото правителство ще се ръководи от него. Що се отнася до новото правителство и ресорите, които ще се ръководят от СДСМ, става дума за екип от нови хора, но и доказани кадри от предишното правителство, които имаха добра реализация и резултати в своите ресори.

Очаквам от всички тях максимално отдадена работа, изпълнение на обещаното и фокусиране върху приоритетите от програмата. Новото правителство ще бъде високо продуктивно в работата, посветено на икономическите предизвикателства, както и върху подобряването на жизнения стандарт на гражданите. За да постигнем това, всеки член, всяка част от този мотор трябва да функционира безупречно.

Вие оглавявате правителството в момент на сериозни предизвикателства със здравната и енергийната криза, но и сериозни увеличения на цените от 1 януари. Има ли правителството ясна стратегия как ще защити стандарта на гражданите?

- Основен фокус през следващите три месеца ще бъде върху нашия отговор на енергийната криза, произтичаща от глобалните движения. Вече имаме план за това. Виждам в кризата шанс най-накрая като държава да направим енергиен преход и да поемем в нова посока за енергийна независимост и самоустойчивост. Такъв преход ще се основава на възобновяемите източници на енергия и ще бъде основата на бъдещото развитие. Това ще бъде една от основните грижи на правителството и първите решения ще бъдат взети веднага след избирането му.

Що се отнася до пряката подкрепа за гражданите и икономиката, ние подготвяме комплекси от антикризисни мерки, които ще дадат силен стимул на фирмите и ще бъдат подкрепа за семейния бюджет на гражданите. Наясно съм колко икономически изтощени са всички от кризата, причинена от пандемията от КОВИД-19, която сега се допълва и с енергийната криза. Но ние имаме отговор за това като правителство. Вече имаме опит с подобни мерки в пандемията, които според МВФ бяха с отличен обхват, и които защитиха повече от 60 000 работни места. И тогава, и сега вече работим по определяне на мерки, чрез които средствата за възстановяване и подкрепа ще се разпределят най-ефективно там, където е най-необходимо. Вече има свободни 130 милиона евро в бюджета и в следващия период ще последват антикризисни мерки в помощ както на гражданите, така и на икономиката.

Смятат ви за технократ, а и вие самите многократно сте казвали, че това правителство ще бъде насочено към икономиката. Можете ли да ни кажете по-конкретно какво означава това? Какво могат да очакват гражданите като полза от новото правителство по отношение на икономическия стандарт?

- Това правителство има възможност през следващите 2,5 години непрекъснато и без изборни цикли да се посвети изцяло на икономиката и качеството на живот на нашите граждани. Фокусът ще бъде върху прилагането на успешни икономически политики и създаване на ефективен икономически модел за новото време. Правителството вече е създало отлични икономически политики, но за които е необходима много по-добра система за прилагане от сегашната. За тази цел ще се фокусираме върху система на работа и изпълнение на задълженията и поемане на отговорности. Нуждаем се от ефикасност, ефективност, положителни и видими резултати.

С този наочин на работа очаквам непрекъснат растеж на икономиката като цяло с темпове от поне 4,6 процента до 5,9 процента годишно. Очаквам драстично нарастване на местните частни и корпоративни инвестиции и навлизането на директни чуждестранни инвестиции, но много повече тяхното свързване с местни компании.

Ние също така се фокусираме върху намаляването на безработицата, която вярваме, че в края на мандата да бъде едноцифрена за първи път в историята. Така значително ще увеличим личното потребление.

Новото правителство остава ангажирано с повишаването на заплатите и пенсиите. Правим последни анализи за времето и размера на увеличението на минималната работна заплата и обявявам, че скоро средната работна заплата ще надхвърли сумата от 500 евро месечно и ще продължи да расте.

Що се отнася до данъчната политика, тя ще остане същата чрез запазване на текущите данъчни ставки и осигурителни вноски. Както гражданите, така и бизнесът трябва да имат прозрачна, предвидима и ефективна данъчна система. Но също така ще има промени, които в крайна сметка трябва да увеличат приходите чрез пряко намаляване на сивата икономика и избягването на плащане на данъци. Всеки трябва да плаща данъци и не трябва да има изключения.

Накрая обявявам строителна експанзия във важната инфраструктура. За тези 2,5 години трябва да бъдат завършени най-големите участъци от Коридор 8 и Коридор 10, както и продължаване на реконструкцията на магистралите и регионалните пътища. Очаквам до 2,5 години пълно завършване на първичната и вторичната газопроводна мрежа в цялата страна и създаване на условия за започване на използване от домакинствата.

И накрая, за да постигнем икономическа ефективност, като правителство ние започваме безкомпромисна война срещу престъпността и корупцията. Важно е длъжностните лица да са преди всичко способни и отговорни при изпълнение на своята работа. Но реално всеки от тях в политиката е подложен на изкушение и натиск да направи нещо незаконно.

Следователно много по-важно от подбора на способни и почтени кадри е наличието на система за контрол на работата им. Трябва да попречим да има недосегаеми за закона и всеки, който е съгрешил, да бъде поставен под отговорност. Само така ще възстановим доверието на гражданите в държавата и институциите. Поставили сме си наистина високи цели, но съм сигурен, че с много труд и усилия можем да ги постигнем.

Започва нова вълна на КОВИД-19, цифрите растат през последните дни, предстоят ли нови ограничения като в страните от региона и Европа? Кога ще свикате кризисния щаб, за да чуете какви са предложенията на Комисията по инфекциозни болести?

- Следя отблизо ситуацията, координацията с Комисията по заразните болести и Кризисния щаб ще бъде сред първите дейности на новото правителство. Вярвам, че имаме професионални и компетентни здравни специалисти, които ще ме информират за всеки аспект на кризата и заедно ще определим стъпките и възможните допълнителни мерки. Ваксинацията остава приоритет и трябва да я засилим допълнително. Прилагането на съществуващите мерки ще засили и борбата срещу онези, които се опитват да заобиколят закона и здравните препоръки. Сред първите неща, които трябва да получим, е анализът как новият вариант Омикрон влияе на пациентите, как той влияе на хоспитализациите, смъртността и всички други показатели. Пандемията досега се оказа много непредсказуема, но всички тези показатели са ни необходими, за да вземем най-информираните решения, за да защитим здравето на гражданите, но и да поддържаме нормални работни и жизнени процеси.

Българският премиер Кирил Петков обяви, че ще ви посети на 18 януари, готови ли сте, както казва Петков, двамата да създадете нова рамка за преговори?

- Формирането на нови правителства у нас и в България дава нов шанс и надежда в разговорите, които водим с нашия съсед. Вече положихме основите за преговорите, които ни дават картина докъде са стигнали преговорите и как трябва да продължим. Вярвам, че извадихме поуки от разговорите до момента, а миналият опит ще ни помогне да бъдем по-подготвени и по-добри в преговорите. С новия премиер Петков очаквам, че ще изградим коректни и приятелски отношения, а реториката между двете страни ще бъде на високо ниво. Това е предпоставка за напредък. Сближаването и сътрудничеството между двете страни във всички области на живота е важна предпоставка за премахване на съмненията и заблудите. Готов съм да отворя нова страница в отношенията с България и да изградим искрено приятелство и по-добро бъдеще за двете страни. Гласът на омразата трябва да затихне. Имаме реално повече прилики, отколкото различия като държави и трябва да се концентрираме върху общия интерес. Само с такъв подход ще ни запомнят като лидери, преодолели балканските конфликти с европейски подход. Чрез политика на взаимно уважение, изграждане на бъдеще, сътрудничество и компромиси.

При първото посещение на премиера Петков в Скопие очаквам да определим основите за бъдещите разговори и формите на сътрудничество и напредък, но и обхвата на действие извън строго историческите рамки и определения. Живеем в 21 век в Европа и това ни задължава като съседни държави към взаимно уважение, партньорство и изграждане на приятелство. Имаме огромен потенциал за развитие на конкретно сътрудничество в много области: икономика, инфраструктура, туризъм, образование и култура, подпомагане на европейската интеграция и сближаване на нашите народи и граждани. Този потенциал трябва да превърнем в работни задачи и предизвикателства пред двете правителства, компаниите в двете страни, двете общества и всички важни участници в тях. Възнамеряваме да влезем по същество в този процес, за да има резултат и да доведе до логично приближаване на позициите и дори да стигнем до точка, в която България ще бъде най-големият поддръжник на нашата европейска интеграция. Постигнахме това с Гърция и съм сигурен, че с добра воля и много работа ще по постигнем и с България.

От какво няма да се откажете в преговорите с България?

- България е страна-членка на ЕС, а ние сме страна кандидатка за членство в ЕС. Това ни задължава да преговаряме на базата на европейските ценности и принципи, въз основа на които всяка страна се е присъединила към ЕС откакто критериите за членство в ЕС съществуват.

Правото на самоопределение и отделна идентичност и език е неотменимо право на всеки народ. Затова в преговорите не можем да правим отстъпки около това, че сме македонци от Република Северна Македония, които говорят македонски и имат специална идентичност. Това е отразено в Декларацията, която беше приета от нашия парламент с подкрепата на всички партии.

ВМРО-ДПМНЕ и лидерът Мицкоски ви обвиняват, че нямате легитимност за преговорите с България и за ръководене на правителството, защото не сте спечелили изборите. Как коментирате тези твърдения? Освен това ще видим ли най-накрая сътрудничество между правителството и опозицията по ключови стратегически въпроси в интерес на гражданите?

- ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски явно не са добре запознати с конституцията и законите в страната. Новото правителство има не само легитимност, но и разширено и стабилно мнозинство в парламента. Следователно правителството има пълна легитимност да взема всички решения и да изпълнява правителствената програма. Подобни обвинения на ВМРО-ДПМНЕ са просто липса на други аргументи срещу мен, също като и всички неистини в ежедневните им изказвания. Изобщо не се притеснявам от това, сега съм изцяло фокусиран върху това да покажем резултати и още по-добре да управляваме всички кризи, които ни предстоят, с цел икономическа стабилизация и развитие. Това е отговорно управление и отношение към гражданите. Това, което прави ВМРО-ДПМНЕ, е безкрайна злоупотреба с медийното пространство за сеене на лъжи, дестабилизацияи насаждане на несигурност у гражданите.

По отношение на сътрудничеството аз винаги подавам ръка, макар че сме политически опоненти, не бива и не трябва да сме врагове. В крайна сметка ние имаме една и съща и обща отговорност като политически фактори към гражданите. Но от досегашните ходове на ВМРО-ДПМНЕ не виждам промяна в тях по този въпрос и като цяло по отношение на политиката. Да не забравяме, че ВМРО-ДПМНЕ вече не е опозиция, каквато беше преди местните избори. В момента те управляват половината общини в страната. Изминаха 100 дни от управлението им и лесно се вижда, че за всичко, което обещаха в кампанията, те излъгаха. Обещаха, че няма да има отмъщение и от първия ден започнаха да уволняват и унижават. Масова партизация се осъществява на всички нива като единен проект на всички кметове на ВМРО-ДПМНЕ. Обещаха редица проекти в първите дни, а буквално няма нищо от това. Град Скопие е разочарование, което не се помни в политическата история на страната. Всичко, което е в интерес на гражданите и е започнато от предишната власт, е блокирано и спряно. Очевидно е, че при ВМРО-ДПМНЕ не само няма никакви промени, но бих казал, че има сериозно вървене назад по определени въпроси и политики. СДСМ следи тяхната работа, ние реагираме и публично, и чрез нашите съветници, за да се коригират тези вредни решения, ще направим всичко в интерес на гражданите и общините.