0

"18 000 ваксини срещу COVID-19 за деца са пристигнали в България", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Тя присъства на отбелязване на 40 години от организираната грижа за недоносени деца в болница "Майчин дом". По думите ѝ скоро ще бъде обявено и как точно ще бъдат разпределени и използвани педиатричните ваксини и в кои пунктове ще бъдат прилагани

Тя съобщи още, че са пристигнали и тестовете за деца и се готви нова поръчка. "Безспорни са научните тези, че тези, които имат поставена бустерна доза ваксина са много по-защитени от Омикрон. Според учените тази защита стига до 70%", каза още Сербезова след проведена среща с медицински експерти, фармацевти и представители на личните лекари.

 Досега се прилагаха ваксини само на непълнолетните между 12 и 18 г., които са в същата доза като за възрастните. Специалните дози вече ще могат да се прилагат на деца от 5 до 11 години. Ваксината на "Пфайзер" засега е единствената, която е одобрена за употреба при деца над 5-годишна възраст.