0

З а 3 години ГЕРБ са изхарчили за язовири 500 млн. лв., ремонтирани са 10, признат за законен е само 1. Фактите са следните - юли 2018 г. Министерски съвет по онова време взема решение да възложи на Държавната консолидационна компания ремонт на язовири. В същото решение определя и списъка на тези язовири язовир Пилашево-3, община Първомай попада в този списък. Точно една година по-късно между Държавната консолидационна компания и Монтажи ЕАД е сключен договор за ремонтно-възстановителни дейности на язовир Пилашево-3. Първи въпрос Какво прави правителството на ГЕРБ една година? Това заяви днес от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. По-късно самата тя публикува изказването си в своя "Фейсбук" профил.

"Чак една година по-късно експертният съвет на ДКК, на 25 юни 2021 г., одобрява изготвения инвестиционен проект за извършване на ремонтно-възстановителни дейности. Правителството на Бойко Борисов губи 3 години, за да определи този язовир за опасен, да сключи договор за ремонт и експертите да се произнесат какъв да е той.", пише още тя. 

"Обърнах се към ГЕРБ и ги попитах с какви очи сега за 3 месеца търсят отговорност на новото правителство защо не е ремонтиран, 3 месеца срещу 3 години? Естествено, че след като новото правителство пое тези ангажименти усилихме работата по ремонта. Не само по този язовир, а и по още няколко, които са опасни. Всичко е довършено и предстои откриване на строителната площадка и стартиране на ремонтните дейности", обеща вицепремиерът от парламентарната трибуна.

По нейни думи единственото, което ГЕРБ са сторили в последните 3 години на тема язовири е да изхарчат 500 млн. лева, да ремонтират 10, а в резултат признат за законен да е  само 1. Нинова бе категорична, че кражбите в язовирите вече са спрели. "Ако ще се правят ремонти, а някои вече са наложителни, те ще се правят прозрачно, за парите, които струват и няма да се краде. Изразих надежда, че прокуратурата ще забърза досъдебното производство, за да има обвинителен акт и внасянето му в съда срещу виновните лица за това безхаберие.", пише още икономическият министър.