0

И звестният с ролята си на Виктор Крум от поредицата за Хари Потър актьор Станислав Яневски влезе в остър публичен спор с кмета на Чирпан Ивайло Крачолов заради опитите да бъде „обсебен“ фестивалът на лавадулата в село Средно градище, чийто почетен председател е.

Известният с ролята си на Виктор Крум от поредицата за Хари Потър актьор Станислав Яневски влезе в остър публичен спор с кмета на Чирпан Ивайло Крачолов заради опитите да бъде „обсебен“ фестивалът на лавадулата в село Средно градище, чийто почетен председател е.

След гневен пост на инициатора на културното събитие Нина Гергинова за кражбата на идеята , той написа :“Най-лесно е да се открадне нещо на готово. Нещо качествено, създадено с безброй безсънни нощи, безкраен труд, отдаденост и сърце. Да гледаш как от една идея породена от жажда за подкрепа на българската продукция, българския бизнес, българското земеделие, трудолюбивите българи и жаждата да вдъхнеш живот в почти забравени многолетни българки традиции, ритуали и обичаи, да гледаш как тази идея се превръща в обичан национален празник - Национален Фестивал на Лавандулата от малки и големи е като да отглеждаш своя рожба! Никой не би позволил да отнемат рожбата му и прекрасната Nina Girginova заслужава цялата подкрепа на всички нас, организатори, участници, гости, фенове, спонсори и хора ежегодно посещаващи нашия празник на Лавандулата! Да създадеш нещо подобно на място за което мнозина никога не бяха чували, в една държава която е прочута и продължава да се прочува в световен мащаб по възможно най-лошия начин изисква наистина голямо сърце, воля, и обич към България! Подкрепа за Нина!“.

Потърсен от журналисти за коментар на случващото се кметът Крачолов обясни че идеята на общината е да направи фестивалът в международен, той да се разрасне с тридневна програма, а по европроект ще се кандидатства и за създаване на Музей на лавандулата в село Средно градище.

 „Когато има идея в обществена полза, смятам, че общината трябва да я подкрепи. От 2021 г. община Чирпан е регистрирала в патентно ведомство международен лавандулов фестивал. Ние сме го включили в 10-годишния план за развитието на общината в стратегията за култура и туризъм и това е желанието на хората, които са генерирали тази идея, на лавандулопроизводителите и инициаторите“, каза той.

Фестивалът в Средно градище се провежда от 2014-а година, миналото лято той бе открит официално от служебния премиер Стефан Янев. Районите на Чирпан и Стара Загора са сред най-благоприятните за отглеждане на лавандула, в землището на Средно градище и до днес виреят лавандулови растения, засадени преди повече от 70 години, припомня Гергинова. По нейни данни в България вече има общо над 136 000 дка, засадени с лавандула, като средният годишен добив е над 51 000 тона.

По думите на Ивайло Крабочолов това лято фестивалът ще бъде тридневен, обмисляло се в програмата да бъдело включено и село Спасово, къде гостите ще могат да разгледат изографисаната от брата на  Георги Данчов – Зографина Никола църква.