0

Р егистрираните към 22 декември случаи на повторно заразяване с коронавирус у нас са 4692. Това стана ясно от думите на министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на парламентарния контрол.

Регистрираните към 22 декември случаи на повторно заразяване с коронавирус у нас са 4692. Това стана ясно от думите на министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на парламентарния контрол.

От думите на здравняит министър стана ясни, че здравните власти обсъждат отпадането зеленият сертификат за наличие на антитела за коронавирус. Все още обаче не е взето окончателно решение дали това ще стане и от кога, стана ясно от думите на здравния министър. Идеята за отпадането на COVID паспорта за антитела беше лансирана преди дни от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кучнев. Тогава той обясни, че това е българско „изобретение“ и е грешка. Данните показват, че за последните два месеца общо 168 хил. българи са получили удостоверение заради висок брой антитела в организма си.

Министърът определи COVID правилата и мерките в България като едни от най-либералните. По думите й евентуална промяна за зеления сертификат ще има, ако бъде направено предложение от експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката, здравния контрол и главния държавен здравен инспектор. Засега обаче официално такива предложение не е входирано. „На този етап все още нямаме решение, когато има решение, ще ви информираме“, каза още проф. Сербезова. От думите й стана ясно, че не се предвижда включване на допълнителни обекти, при които да се изисква наличието на зелен сертификат у нас, обясни още проф. Сербезова.

Във връзка с представения в четвъртък Национален оперативен план за справяне с COVID-19, министърът обясни, че процентът на заетост на интензивните легла се дава от Регионалните здравни инспекции по области, като се следи броят на леглата за възрастни и за деца. По думите ѝ освен броят на интензивните легла като приоритет се извежда и заболеваемостта на медицинските специалисти. „Не е важно само дали има легло, което е оборудвано по определен начин, но  е важно и кой се грижи за нас”, коментира още тя.В плана България е разделена на шест клъстера, като картата с актуалните данни ще се публикува ежедневно на сайта на Министерски съвет. Тя обясни, че идеята на новия модел за справяне с пандемията е да има клъстери, като по този начин ако в една област или община има недостиг на легла, те могат да използват леглата на друга област. „ Тази карта е динамична, в момента, в който се освобождават легла съответната област минава от една в друга зона. Това е регионален подход”, каза здравният министър.

На картата вече има клъстър, който е на ръба на локдаун – в Северен централен район на 75% са заетите интензивни легла. Прогнозата е след 5 дни да да се преминат 80 на сто заети интензивни легла и да се премине на етап 4, което означава локдаун. „ Информацията е много динамична. Легла, както се освобождават, така и се заемат. Ще се види в рамките на клъстера каква е заетостта. Направили сме среща дали има възможност този капацитет да бъде увеличен”, обясни още здравният министър.