0

П олитическата воля за закриването на специализираните съд и прокуратура няма да бъде променена.Това увери пред БНР правосъдният министър Надежда Йорданова, като напомни, че проектът за промени в Закона за съдебната власт на правосъдното министерство е публикуван за обществено обсъждане.

Политическата воля за закриването на специализираните съд и прокуратура няма да бъде променена.Това увери пред БНР правосъдният министър Надежда Йорданова, като напомни, че проектът за промени в Закона за съдебната власт на правосъдното министерство е публикуван за обществено обсъждане.

"Ние се вслушваме в професионалистите, в магистратурата и за това как да направим така че, всяко дело, което е в съдебна фаза, да бъде доразгледано, да не бъде прекратено и да бъде започнато отново, а да бъде осигурено безпроблемното им приключване", поясни Йорданова.

Очакванията на Йорданова са в рамките на март законопроектът да бъде гласуван в парламента.

След изслушването на премиера Кирил Петков, правосъдният министър и главния прокурор в Брюксел от мониторинговата група на Европейския парламент, Йорданова заяви, че се е състояла една активна и отворена дискуси. "Това, което тревожи Брюксел е, че България и прокуратурата нямат ясни отговори, например за това какво се случва по делата "Магнитски", че в България разследванията продължават твърде дълго. Трябваше да отговарям на въпросите, какво ще направим, за да се преустанови тази практика едни предварителни производства и разследвания да продължават твърде дълго", каза тя.

По думите й бил поставен и ясно въпросът какво ще направим по проблема, че у нас нещата на хартия са чудесни, а действителността е друга. Според нея евродепутатите са наясно със ситуацията в България и трудно могат да бъдат заблудени с внезапни промени на становища или "прах в очите". По думите й е нормално европейските депутати да поставят въпроси, още повече , че това са и въпросите на българското общество. "Няма личен елемент или мотив нито в реформата на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), нито в която и да е друга реформа. Въпросите са принципни, институционални, като това как да се направи така, че те да работят по ефективно и по-прозрачно, без корупционни прояви и в интерес на гражданите. Обстоятелствата, че определени лица пречат на тези реформи, изкривяват ги, не може да не бъде коментирано. И тук не става въпрос за конкретното физическо лице, а какво прави това лице на съответната позиция", поясни още Йорданова.

На свой ред зам.-директорът на НСлС и бивш член на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров заяви пред БТВ, че за съдебна реформа трябва да има анализ на правосъдието.

След внесени обвинителни актове от прокуратурата има 95% осъдителни присъди, по думите му. Тодоров коментира и призива си към Кирил Петков да каже кои са тези 20 корумпирани лица, за които говори. По думите му, когато някой има данни за корупция, трябва да ги даде на съответните органи, в противен случай става въпрос за политическо говорене. Населението на страната, според него, има по-сериозни проблеми от оставката на Иван Гешев. Тодоров е категоричен, че обвинител номер едно се отчита пред парламента. Той внася и годишен доклад и не е фигура, която е безотчетна, убеден е Ясен Тодоров. Три пъти режи, един път мери, посъветва той политиците ни за заявката им за съдебна реформа. “В момента главният прокурор е на върха на административните ръководители на пирамидата. Той няма такава власт каквато му е приписвана. Главният прокурор беше призоваван да се яви в парламента и се яви”, каза Тодоров.И изтъкна,че ВСС може с 2/3 да освободи главния прокурор, както и председателя на ВАС и ВКС.