0

З а да изкарат тройка на матурата, зрелостниците трябва да познават поне  една трета от материала. Надявам се експертите да се съобразят с тази промяна, тя няма да е шокова и ще балансират задачите. За мен не е нормално да завършват средно образование хора, които не разбират 75% от материала. Това заяви министърът на образованието Николай Денков.

По думите му това ще бъде първият випуск, който завършва 12-и клас по новия закон. Промените са по-големият брой въпроси с открит отговор и целта е да се представят по-добре децата, които могат да мислят и да се изразяват, а не тези, които наизустяват или които отгатват отговора „на тото”. Той поясни, че матурите ще са балансирани, така че децата да са мотивирани.

Денков  коментира още промените в програмите и учебниците

„В повечето случаи програмите не са прекалено утежнени, има какво да се оправи, но по отношение на учебниците ситуацията е много тежка в много случаи”, смята образователният министър. Той подчерта, че от Министерството на образованието и науката ще прегледат програмите и материалът, който е академично излишен или не съответства на възрастовата група, ще бъде изчистен. Денков бе категоричен, че изискванията към базовите учебници ще са следните - трябва да следват стриктно програмата. Индивидуалността на учениците ще се компенсира с учебните пособия, за които може да има базов избор.

„Новите програми може да се подготвят тази учебна година. За учебниците ще е нужно повече време”, увери министърът, като допълни, че предстоящата учебна година ще стартира на 15 септември.

„Заболеваемостта сред децата по данни на Министерството на образованието и науката, спрямо пика в началото на февруари, е паднала сто пъти. Целта е децата да са обратно в училище, за да се възстанови максимално бързо нормалния ритъм на образование”, заяви още той по отношение на разпространението на COVID в училищата

Денков увери, че тестовете, които са останали, са на разположение за следващата вълна, която се очаква. Според министъра по закон родителите имат право децата им да учат онлайн до 30 учебни дни извън епидемичната обстановка. Тази норма обаче е създадена като извънредна и трябва да има уважителни причини.