0

В оден ад се изля малко след 18:10 часа тази вечер в Благоевград. За около половин час буря с градушка буквално остави града под вода. Стихията продължи около половин час и нанесе сериозни щети по инфраструктурата и наводни жилищни и обществени сгради. Община Благоевград, пожарната, полицията, ВиК и другите отговорни институции сформираха работни групи на терен заради проливния дъжд.

Незабавно се отзоваха и доброволци от Доброволно формирование „Георги Измирлиев - Македончето“. По първоначална информация по-сериозни щети от валежите има в ниските точки на града. Сред най-засегнатите участъци е булевард „Димитър Солунски“ при жп гарата, където част от асфалтовата настилка е нарушена. На място движението е отцепено, въведен е и обходен маршрут.

Утре сутрин там ще стартират ремонтни дейности, за да може настилката да бъде възстановена. Има наводнени помещения в детски градини, но Община Благоевград е направила необходимата организация, за да могат те да приемат децата в утрешния ден. Проблемът с наводнените участъци е в резултат на огромното количество вода, което не може да бъде поето от дъждоприемните шахти заради тяхното оразмеряване, въпреки че те непрекъснато се почистват от Общинско дружество „Чистота“.

Предстои да бъдат направени огледи, а щетите на територията на община Благоевград да се опишат, след което ще се предприемат действия по възстановяването им.