0

Р ешението на Държавния департамент на САЩ да одобри продажба на изтребители F-16 на България не ни задължава да ги купуваме. Това каза заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов пред журналисти.

"Това е елемент на американската вътрешна процедура. Оторизация от страна на Конгреса. Не се обсъжда още абсолютно нищо. Това решение не задължава, но и не дава правомощия по отношение на България.

Държавният департамент е одобрил потенциалната продажба на самолети F-16 C/D Block 70 и свързано с тях оборудване за общо 1,673 млрд. долара, като това включва четири самолета F-16 C Block 70, четири самолета F-16 D Block 70, 11 двигателя и друго прилежащо оборудване. Франс прес предаде в понеделник, че американското правителство е одобрило продажбата на осем изтребителя F-16 на България, "за да подсили сигурността" на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна.

Божилов отговори положително на въпрос предстоят ли все още обсъждания за това дали и какви самолети ще закупи България. Той припомни, че запитването за закупуване на изтребители F-16 от нашата страна е било направено още миналата година.