0

С няг и виелици връхлитат България от днес. Жълт код за опасно време е обявен за 18 области у нас. Междувременно висока концентрация на прах от Сахара, пренесен с южния поток във височина, достигна до Югоизточна България, съобщиха от Националния институт по хидрология и метеорология.

В София днес се очаква временно интензивен сняг, а покривката ще достигне 3-5 сантиметра в ниската част на Софийското поле, показва прогнозата на. Снежната покривка в планините в близост до столицата ще достигне до около 15-25 сантиметра. Ще духа умерен северозападен вятър. Силни виелици се очакват и в Северозападна България. Там вятърът ще достига скорост от 22 метра в секунда ще вилнее на места в страната.

Днес над страната ще премине средиземноморски циклон. Ще превали мокър сняг – последователно в западните райони, Централна България и в Североизтока. Снежната покривка в равнинната част на България ще бъде между 5 и 10 сантиметра. По високите планински масиви на югозапад и в Централна Стара планина обаче метеорологичните модели прогнозират около и над 30 сантиметра. В ранния следобед валежите почти навсякъде ще спрат с разкъсване на облачността. Денят обаче ще остане студен и ветровит с температури от 1 до 5-6 градуса на запад и до към 9-10 градуса в Източна България.

В сряда времето ще се задържи ветровито, с променлива облачност, а следобед над много райони в България слънцето ще се покаже. Сутрешните температури ще са ниски - в отделни райони до минус 3 - минус 5 градуса, а дневните ще започнат да се повишават. По-късно през деня вятърът ще започне да се ориентира от югозапад, в четвъртък отново ще се усили и повишението на дневните температури ще продължи. Преди обяд ще преобладава слънчево време, а по-късно през деня от запад ще започне ново увеличение на облачността, но валежи няма да има.

Очакват ни снежна Коледа и Нова година, показва месечната прогноза за декември. Сняг се очаква около 22, 25 и 30 декември, съобщават от НИМХ.