0

П ленумът на ВСС единодушно избра Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. С 20 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ кадровиците на Темида й гласуваха доверие да ръководи ВКС в следващите 7 г. Председателят на ВКС е по право член на ВСС.

Пленумът на ВСС единодушно избра Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. С 20 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ кадровиците на Темида й гласуваха доверие да ръководи ВКС в следващите 7 г. Председателят на ВКС е по право член на ВСС.

Само двама от членовете на съвета не присъстваха на заседанието на Пленума. То се ръководеше от министъра на правосъдието Надежда Йорданова и продължи 7,5 ч. Беше проведено в Националния институт за правосъдие при спазването на всички противоепидемични мерки.

Галина Захарова бе единствен кандидат и бе издигната от Пленума на ВКС. Тя е зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия там. В представянето на концепцията си пред кадровиците на Темида Захарова акцентира върху лидерството на ВКС, а не на конкретната личност. Тя заяви, че в следващите години иска да постигне с колегите си на първо място отстояване на безупречен професионализъм. Акцентира и върху защита на правата на човека. "За да постигнем това, трябва да сме можещи и знаещи. Да поемем огромен обем от нови знания, не само на националното, но и на международното законодателство. Аз съм тревожна от обстоятелството, че ден през ден България получава упреци за неправилно осъществяване на законодателството, което е сериозен упрек. Ние, ВКС, бихме могли да допринесем за промяна на това", заяви Захарова.

След избора й тя бе кратка пред членовете на ВСС: „Благодаря за избора не заради това, че ми гласувахте доверие, а заради доверието, което гласувахте на Пленума на ВКС. Това е огромна крачка напред в нашето самоуправление“.

Мандатът на председателя на ВКС Лозан Панов изтича в началото на февруари.

ВСС ще изпрати на президента Румен Радев предложение за подписването на указ за назначаването на Захарова за председател на ВКС.