0

О ще един регион, който включва областите Плевен, Габрово, Ловеч, Велико Търново и Русе, излезе от червената зона и е във т. нар. 2-ри етап от плана за справяне с пандемията. Това показват данните в Единния информационен портал.

Още един регион, който включва областите Плевен, Габрово, Ловеч, Велико Търново и Русе, излезе от червената зона и е във т. нар. 2-ри етап от плана за справяне с пандемията. Това показват данните в Единния информационен портал.

Според изчисленията до 5 дни се очаква това да се случи и в регионите 1-ви, който включва София и 3-ти с Варна. Най-тежко засега остава разпространението на заразата в пети регион. Той остава на етап 3 и в пет дневната прогноза не се очаква да слезе на по-ниско ниво.

Преди два дни регион 4, който включва Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян, също излее от от етап 3.

Според плана за справяне с пандемията на новата власт в областите, които са на етап 3, учениците от 5ти клас нагоре трябва да учат на ротация, като тези от 1-4 клас присъствено. В някои области, сред които и София, обаче вече всички ученици се обучават присъствено, въпреки че са на етап 3. Другото ограничение за областите в червено е ограничението за работа на заведенията -да работят на 50% капацитет до 22 часа. Тези ограничения трябва да отпаднат, когато регионите преминат на етап 2.