0

В торият учебен срок в няколко области ще започне при строги мерки заради петата вълна на коронавируса.

В област Благоевград в клас от понеделник се връщат учениците от 1 до 4 клас, а тези от 5 до 12 клас ще учат на ротационен принцип. Присъствено ще се обучават 50% от паралелките, съгласно графика от Министерството на образованието. Това се казва в заповедта на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов, подписана по-рано днес.

Междувременно областния съвет по здравеопaзване в Бургас реши учениците от 5 до 12 клас да останат да се обучават вкъщи, а по-малките да са в класните стаи.

В рамките на седмицата ще се направи анализ на данните за заболеваемостта, които ще бъдат събрани, за да се прецени формата на обучение в бъдеще. Схемата на обучение ще важи за цялата област.

Директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева информира, че за периода от 7 до 14 февруари са осигурени тестове в училищата за тези ученици, чиито родителите желаят децата им да се тестват. Тези ученици, които имат „зелен сертификат“ няма да се налага да се тестват.

Мерките, касаещи обществения живот, остават непроменени съгласно Националния план.

В Кюстендил през следващата седмица в клас влизат учениците от 1 до 4 клас и от 5, 7, 10 и 12 клас. От 14 до 18 февруари в училищата ще са отново малките ученици и тези от 6, 8, 9 и 11 клас.

Остава в сила и вечерният час за учениците - до 22:00 часа.

"Това гласи заповедта на РЗИ от 26 януари и засега по нея няма промени", отбеляза началникът на РУО Мая Стойчева.