0

В новото искане на правосъдния министър пред ВСС за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев мотивите ще са различни от тези на Янаки Стоилов. Това стана ясно от думите на заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев пред БНР.

В новото искане на правосъдния министър пред ВСС за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев мотивите ще са различни от тези на Янаки Стоилов. Това стана ясно от думите на заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев пред БНР.

'Вече е налице формалната правна възможност за искане за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Ще формулираме нови искания за това, различни от тези на Янаки Стоилов като служебен министър. Считаме, че има данни за сериозни нарушения, които биха могли да обосноват предсрочно прекратяване. Продължават да постъпват и още данни", каза той.

По думите му трябва да има повече фокус върху процедурата по избор на нов Висш съдебен съвет. "За да е ясно, че там влизат не след формална процедура някакви личности, а личности и професионалисти, които могат да застанат и да заявят какво е виждането им по несъмнените въпроси и проблеми на съдебната власт. Условието тези хора да са магистрати не означава задължително добри членове на ВСС", коментира Ганчев.

Според него трябва да сме наясно, че да получава страната субсидии от еврофондове, трябва ясно и точно да се прилага върховенството на правото и да се гарантират демократичните права и свободи. Изтъкна, че промените в съдебната система не са наши измислици, това се и препотвърди от Съда на Европейския съюз. Именно затова в Плана за възстановяване и устойчивост основният фокус е съдебната реформа.

Ганчев посочи, че съдебната реформа се разделя на две групи от мерки - такива, за които не се изисква конституционно мнозинство, и такива, за които се изисква.  Работят активно по първата част и до дни ще внесат в МС  законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт - закриването на спецсъда, кариерните бонуси. По думите му специализираните съдилища са превърнати в съдилища за специални разузнавателни средства. Едва 3% от делата, образувани в тях, са по същество - наказателни с общ характер. От 6418 дела 2992 касаят разрешаване за използване на СРС. От съдени 290 - оправдани са 70, което е нормално, но 168 са с наказание лишаване от свобода до 3 години. "Специализираните съдилища бяха промотирани като съдилища за тежка престъпност, за корупция по високите етажи на властта", казва той.