0

В ъпреки че на национално ниво се отчита известно намаление на активните случаи на коронавирус, в София тенденцията е към увеличение. Само в началото на месеца здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че случаите за страната намаляват и няма да има нов локдаун, благодарение на въведените мерки и зеления сертификат. Според него сертификата е спомогнал за високия брой ваксинации в цялата страна. Днес обаче заместник-кметът на Столична община с ресор „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов написа във “Фейсбук”, че само през последните седем дни случаите на коронавирус в София е нараснал с 1631 и така достига до 37 311 човека.

коронавирус

 коронавирус

По думите му в момента се наблюдава и повишаване на процента заболели, които са на интензивно лечение. “Докато в началото на октомври този процент беше 17 на сто, в момента е достигнал 22%. Това показва, че е много рано да смятаме, че отминава поредната ковид вълна”, казва Барбалов.

коронавирус

 коронавирус

Според него трябва да се предприемат мерки  за  справяне с коронавируса и засилване на контрола по тяхното спазване. По-рано днес и проф. Тодор Кантарджиев заяви пред БТВ, че трябва да бъдат затегнати мерките заради новия вариант на COVID-19, докато стане ясно дали е по заразен, дали ваксините ще предотвартяват заболявания от новия вариант.