0

П рокурорската колегия на ВСС възстанови Сотир Цацаров на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, считано от датата, на която ще бъде освободен като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Прокурорската колегия на ВСС възстанови Сотир Цацаров на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, считано от датата, на която ще бъде освободен като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

След встъпването на Иван Гешев като главен прокурор, бившият обвинител № Сотир Цацаров беше преназначен като прокурор във ВКП, а след избирането му за председател на Антикорупционната комисия беше временно освободен. 

В заявлението си, с което е поискал да бъде възстановен като прокурор във ВКП, Цацаров е посочил, че на 17 януари т.г. е подал оставка като председател на КПКОНПИ. Очаква се тази седмица тя да бъде гласувана от парламента. 

На 13 януари т.г. Сотир Цацаров обяви, че ще подаде оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на Антикорупционната комисия и тогава ще обяви мотивите си за напускането на поста. На следващия ден ДАНС му отне достъпа до класифицирана информация, а премиерът Кирил Петков обясни, че Цацаров не е минал тест за надеждност. 

Председателят на КПКОНПИ обяви, че отнемането на достъпа му до класифицирана информация е след натиск от Петков по повод срещата му със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“. Цацаров поиска от прокуратурата да провери неговите действия и коментара на премиера, и обжалва пред ДИКСИ отнемането на достъпа до класифицирана информация.