0

В ъзмутен мъж се жалва, че е бил принуден да даде 200 лв., за да бъде транспортирана баба му с линейка до болницата в Севлиево.

Възмутен мъж се жалва, че е бил принуден да даде 200 лв., за да бъде транспортирана баба му с линейка до болницата в Севлиево.

Димитър Ковачев обяснява, че възрастната женае трудно подвижна, на легло и затова не е била в състояние да се движи, нито да бъде превозена със собствения му автомобил или с такси. Единственият начин да бъде откарана бабата до болницата е бил на носилка и с линейка. За услугата най-накрая той трябвало да заплати 200 лв. „Баба ми трябваше да бъде откарана от село Горна Росица до болницата в Севлиево. Ето колко струва транспорта за 10 км. в двете посоки за една линейка.  И оказва се, че това е законно. Притежавам касова бележка за дадената сума”, шокиран споделя Димитър Ковачев. В предоставената от възмутения мъж касов бон ясно се вижда, че получената от него сума очевидно си е напълно редовна, тъй като е отчетена от фискалното устройство.

„Агенция Монитор” потърси за коментар ръководството на „Медицински център 1” в Севлиево. Управителят на Центъра д-р Младен Пенчев обясни, че взетата от близкия на пациентката сума е напълно редовна и е регламентирана в заповедта за предлаганите такси и услуги от Центъра. „Първо трябва да уточня, че разстоянието от Горна Росица до Севлиево не е 5 км. а над 10 км. Освен това болницата се намира в другия край на града, докъдето стават близо 15 км. В случая говорим за два курса, които линейката ни е направила: първият е от Севлиево до селото и след това от селото до болницата с пациентката и вторият е от болница до селото и след това връщането обратно в града. Цената на транспорта на един курс, който възлиза на 30 км. е 60 лв. Т.е. за двата курса това прави 120 лв. Останалите 80 лв. са такса пренос на пациентката, за което са били ангажирани двама служители на центъра, които са изпълнявали функцията на санитари. Така 120+80 лв. стават 200 лв., колкото е калкулирана и сметката”, обясни д-р Пенчев.

Впрочем в началото на разговора управителят на центъра каза, че цената на километър превоз с линейка била 1 лв. без ДДС. Което означава, че дори и с „празните” курсове преди пациентът да е качен в линейката и след като вече е върнат вкъщи, цената не би трябвало да е повече от 60 лв. без или 72 лв. с ДДС, но в двете посоки. След като каза, че ще се консултира със сетоводителката си, малко по-късно д-р Пенчев обяви, че 60 лв. е таксата транспорт на един курс, половината от който е празен, а не на два курса. Това обаче означава, че цената на 1 км. превоз с линейката е не 1 лв., а 2 лв., т.е. почти двойно повече отколкото е дневната тарифа на едно такси. В крайна сметка въпреки обясненията на управителя д-р Младен Пенчев, така и не стана ясно каква в крайна сметка е таксата на километър транспорт с линейка, наета от тях и как изобщо е била калкулирана крайната сума от 200 лв.

Постът на възмутеният роднина Димитър Ковачев обаче, предизвика остри реакции и коментари в социалните мрежи. „Това е истинско кожодерство. Даже и бакшишите не могат да те накарат да им плащаш празния курс, а тия направо дерат кожи. Направо да махат това ръководство на центъра”, гневи се Иван Петров. „Защо изобщо е трябвало да се плаща. Нали си плащаме осигуровки”, пита Мариана Дянкова. „Направо не мога да повярвам, сигурно това безобразие е на местна почва. Трябва да се сигнализира в МЗ и да се направи проверка, за да се спрат тези безобразия и това издевателство върху болните хора”, предлага Руми Димитрова. „Потърсете си правата, това е мародерство”, съветва Катерина Стефанова. Друг от потребителите съобщава, че в съседно Габрово цената на подобна услуга, но в рамките на града е 25 лв. А в Германия подобна услуга била безплатна.