0

К оледни и новогодишни концерти няма да има в повечето градове в страната и тази година, но пък предвиждат ледени пързалки и много други атракции за празниците. Това става ясно от програмата на различните градове в страната за организацията на мероприятията в празничните дни. Концерти не са предвидени почти в цялата страна, с изключение на няколко града, заради противоепидемичните мерки и за да няма струпване на хора, обясняват от кметствата. Така без изпълнители ще са градовете Русе, Велико Търново, Кюстендил и много други. В същото време обаче има организация за работа на ледени пързалки в много градове в страната като Русе, Пловдив, София, Варна и други. Гостите и жителите на града пък ще могат да повдигнат настроението си, като вдигат наздравици на площадите край елхите с греяно вино, вкусни мръвки и коледни сладки.

Така например голямата изкуствена елха, която всяка година се монтира преди Коледа в Русе, този път е на ново място. Досега бе до главния вход на общината, а преди дни работници я сглобиха на площада в близост до големия фонтан. На мястото си вече са и фигурите на Дядо Коледа, Снежанка, еленчетата и снежният човек от коледния кът. Запалването на светлините на елхата все още не е обявено, но обикновено това става в първата десетдневка на декември. В града вече има коледен базар, който се провежда за втора поредна година. Традиционните къщички са разположени на площад „Света Троица“ пред сградата на Операта и до ледената пързалка. За разлика от миналата година, когато заради пандемията бяха монтирани само осем търговски павилиона, сега те са 26.

В тях се предлагат коледни сувенири, празнична украса, ръчно изработени подаръци, топли шапки и ръкавици и други стоки. В каравани се предлагат храни и напитки. Както и в предишни години, общината предоставя безвъзмездно няколко павилиона на благотворителни организации. Ледената пързалка пред сградата на Операта също създава празнично настроение. Тя ще работи до 16 януари.

Паленето на десетметровата елха във Велико Търново ще бъде на 1 декември пред сградата на общината. В града няма да има концерти, но ще бъде организиран базар в парк Марно поле. Той се състои от 20-ина дървени къщички, в които се продават всякакви стоки и хранителни продукти като греяно вино, вкусни мръвки, сладкиши, дрехи, коледни сувенири, играчки и подаръци и др.

В някои райони са планирали да има кратки изпълнения, като например в Хасково, където готвят концерт на детски хор „Орфей“ и заря, но под условие. Светлините на естествената коледна елха, която ще е разположена на площад „Свобода“, ще грейнат на Никулден. Предвидено е още в 13 дървени къщички в пешеходната зона между площадите „Свобода“ и „Общински“ да бъде открит и коледният базар. Там гостите и жителите на града ще намерят само местни производители, които предлагат уникални ръчно изработени произведения. Сградата на община Хасково също ще бъде украсена.

11-метрова елха ще грейне в центъра на Кюстендил на 7 декември в 17,30 часа. И тази година празничната програма ще е съобразена с въведените противоепидемични мерки, обявиха от отдел „Култура и духовно развитие“ в общината. Без масово събиране и концерт, но с две украсени дръвчета на две места  ще премине тази година запалването светлините на коледната елха в Стара Загора.

От седмица всеки ден от 12 часа по обед до полунощ работи първият коледен базар във Варна. Той е на Морската гара, където в 24 коледни къщички за храна и напитки приятели може да се почерпят с чаша греяно вино и вкусна храна, да се позабавляват на ледената пързалка или да вдигнат адреналина на общо 17 атракциони от лунапарка. Сред тях е 35-метровото виенско колело, което е и най-голямото на Балканския полуостров, влакче на ужасите, въртележки, бързи и блъскащи се колички и скачащи жаби. Дървени къщички, които традиционно предлагат сувенири, храна и вино, ще има и на площад „Независимост“ във Варна. Освен коледни вкусотии ще има и открита сцена, на която ще звучи роден фолклор и ще се надпяват местни таланти. Гвоздеят на забавлението са огромни ледени пързалки с истински лед, на които ще могат да се забавляват малки и големи. На площ от 200 кв. м е разположено постоянно променящо се стрийт-рампа-пул трасе за екстремни спортове.

И тази година коледната елха в Бургас ще грейне на Никулден. В морския град е стара традиция светлините да се палят  вечерта на 6 декември, с което символично се поставя началото на коледно-новогодишните празници.

От няколко години Пловдив поставя в центъра изкуствена 13-метрова елха. Тя тежи 1 тон и заедно с украсата й от 4000 лампички, гирлянди и червени коледни топки теглото на коледната елха е 1,5 тона. Освен с елха Пловдив ще зарадва жителите и гостите на града с ледена пързалка с обща площ от 2256 кв. метра. Освен на традиционното си място на площад „Централен“ атракцията ще обхване и алеи в „Цар-Симеоновата градина“. Пързалката ще работи до 11 февруари 2022 г.

София с по-пищна украса

Мостът на влюбените  ще бъде превърнат в снежна приказка с новото коледно осветление. Това стана ясно, след като ресорната комисия към общината одобри отпускането на 140 000 лева за украса на града. Предвижда се "снежно да се премени" и зоната с пилоните. Основно новата украса ще бъде пред НДК. Освен това е предвидена и нова украса за коледната елха с повече светлина върху нея, с цветове и оттенъци. И тази година пандемията от COVID-19 ще лиши столичани от традиционното празнично посрещане на Нова година на пл. „Батенберг“, но ще има по-пищна украса, за да се създаде празнично настроение в столицата.

 

* По темата работиха: Божидар Събев, Елена Анастасова, Жанета Йорданова, Добромир Радушев, Иван Първанов, Нели Колева, Христо Христов, Северина Димитрова