0

Н ад 1000 деца са били приети в болница през януари заради COVID. Това показват данните на Министерството на здравеопазването, предоставени за „Телеграф“.

Най-много са хоспитализираните в София-град. В момента за лечение са настанени над 170 деца на възраст от 0 до 17 г., като три от тях са в интензивни отделения. Сред последните случаи е бебе, което е прието в МБАЛ-Пазарджик. От началото на годината страната ни бележи пик на заразени деца. Както вече писахме, само за месец регистрираните случаи от 0 до 19 г. нараснаха с над 33 000. От тях повече от хиляда са заразените бебета. Най-голям е ръстът в групата 10-14 години, където са доказани 12 895 болни.

Удължената междусрочна ваканция намали броя на заразените в детска възраст. Ако към края на януари средно на ден регистрирахме около 1400 положителни проби, в момента те са наполовина. От утре обаче в цялата страна на чиновете се връщат децата от 1-ви до 4-ти клас. В 22 области по-големите ще учат на ротационен принцип, като паралелките ще редуват присъственото с онлайн обучение. Прогнозите на експертите са, че само седмица след подновяване на занятията в училищата ще има нов ръст на заразени хлапета, а през март и април ще има ръст и на усложненията в детска възраст.

При най-малките пациенти до 2 г. най-честото усложнение от коронавируса е бронхиолит. При децата в ученическа възраст обаче се наблюдава опасният мултисистемен възпалителен синдром, който може да засегне дори хлапета, които са прекарали вируса безсимптомно или само са се срещали с него. Симптомите му са отпадналост, висока температура и обрив, като често се стига до възпаление на сърцето. МЗ обаче не разполага с обобщени данни за броя деца, приети в болница с това усложнение. От началото на годината са съобщени два смъртни случая в групата от 0 до 12 г. Системата обаче ги отчита със забавяне. Така например в нея е записано 3-годишното дете с хронично неврологично заболяване, но не и 5-годишното дете, лекувано в Русе, което е било с ДЦП, хидроцефалия и малко преди коронавируса е преминало през операция.