0

И звънредната епидемична обстановка у нас се удължава до края на март 2022 г. Това реши кабинетът на заседанието, съобщиха от пресцентъра на правителството. Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна, се казва още в съобщението. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 000 население (в 8, от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население). Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболеваемостта се наблюдава при децата и младите лица (20-29 г.). Нараства и броят на хоспитализираните лица. Отбелязва се още, че България е далеч от поставените цели за ваксинация. Към този момент ваксинираните са малко над 25%, за разлика от европейски държави, които са ваксинирани на над 70%. Чрез удължаването на епидемичната обстановка следва да продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас. Правителството реши още днес и да закупи лекарства за лечение нa COVlD-19 Molnupiravir, Regdanviniab и Anakinra. До 3 седмици нови медикаменти срещу COVID-19 пристигат у нас

За преодоляване на пандемията България ще получи от ЕС  139 651 309 евро. Средствата се отпускат на две части, като се отчита въздействието на пандемията, се отбелязва в съобщение на комисията. Разпределението е по данните за БВП, безработицата и младежката безработица в отделните държави. Комисията отбелязва, че в България служителите, борещи се с пандемията на първа линия, са получили допълнително възнаграждение по обособения бюджет, а възрастните хора и хората с увреждания получават здравни и социални услуги у дома. ЕС обособи бюджетен фонд с допълнително финансиране от 50,6 милиарда евро, които да се използват до края на 2023 година. Целта на фонда е да помогне за икономическото и социалното възстановяване от пандемията, като се насърчават преодоляването на последиците от кризата и устойчивостта на здравните системи, предприятията и подкрепата за най-уязвимите групи.

За тази година фондът разполага с около 40 милиарда евро и над 90 над сто от тези средства са разпределени за инвестиционни програми. Финансирането беше използвано като мост между спешните мерки, предприети в началото на кризата, и преодоляването на последиците от пандемията в дългосрочен план, пояснява ЕК.