0

З а пръв път жена пое кормилото на държавното „Мини Марица изток“. На 31 януари Търговският регистър вписа промени в ръководството на държавното „Мини Марица изток“ ЕАД – Раднево, като изпълнителен директор до провеждането на конкурс става инж. Илза Чинкова.

За пръв път жена пое кормилото на държавното „Мини Марица изток“. На 31 януари Търговският регистър вписа промени в ръководството на държавното „Мини Марица изток“ ЕАД – Раднево, като изпълнителен директор до провеждането на конкурс става инж. Илза Чинкова.

Вписването на промяната стана след проточила се близо 2-седмична сага около освобождаването на досегашния директор Тодор Тодоров и пререкания в публичното пространство във връзка с решение на принципала БЕХ да промени местостоянката на дружеството от Раднево в София, както и за увеличаване състава на съвета на директорите от 7 на 9 души. Тези намерения предизвикаха реакция на страна на двата големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“. Протестна декларация приеха и общинските съветници от Раднево.

Инж. Илза Чинкова е бивш финансов директор на дружеството. При назначаването й през 2006-а година от мините са съобщили, че тя е завършила Технология на машиностроенето и металорежещи машини, специалност „Робототехника” през 1991г в Технически университет – София и, УНСС - София – специалност „Финанси” през 1997г., преминала е обучение при  Международен банков институт „Програма по банки и финанси” към „Университет по финансово обслужване”, Лондон. Работила е в: Министерство на енергетиката и енергийните ресурси, като директор на дирекция „Финансово – счетоводни дейности и управление на собствеността” 2002 – 2005г. През периода 1991 - 2002г. е била на работа в БНБ, където е заемала различни длъжности като организатор по автоматизация и електроника, организатор на проекти по автоматизация, икономист. За известен период е била на работа в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Името й фигурира сред експертите в енергетиката на ПП „Има такъв народ“. Тя е била сред кандидатите за представител на държавата в няколко от държавните дружество през м.г.

В публичните си прояви Чинкова не се ангажира с краен срок за затваряне на въгледобива. Смята, че досегашното производство трябва да се преструктурира, в това число и чрез изграждането на фотоволтаичен парк с мощност от 1 гигавата и запазване на кадровия потенциал.

От май 2008 година до сега там са се сменили 6 изпълнителни директори като най-дълго е бил инж. Андон Андонов от 12 декември 2014-а до 11 януари 2022 година.